Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Пирогов" осигурява легла за лечение на медици с коронавирус

Медици от “Пирогов“ аплодират гражданите, избрали да останат по домовете си
Снимка: Фейсбук, стоп кадър

От днес в болница "Пирогов" се откриват допълнително легла за лечение на медици. Това каза пред журналисти директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние, добави той. По думите му дифузното разпространение на COVID-19, което е започнало в повече от 18 области, ще продължи.

Над 2300 са хоспитализираните заради COVID-19, като с този темп се очаква до седмица броят им да достигне до 4 хиляди, прогнозира проф. Балтов. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва, допълни той.

Да се прилагат бързите антигенни тестове, което е първият скрийнинг за коронавирус, предложи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Тестовете да се правят от обучени хора, тъй като най-важното за тях е правилното взимане на материал от носоглътката, добави той и допълни, че след такъв тест се прави PCR диагностиката.

Проф. Кантарджиев призова БАБХ да контролира приготвянето на храна в заведенията, за да е сигурно, че е добре пакетирана. Да се повиши и контролът в градския и междуградския транспорт за спазването на противоепидемичните мерки, препоръча лекарят.

Обмисля се бързи антигенни тестове да се правят от работещите в центровете за спешна помощ, като за София може да се осигурят 250 теста на смяна, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44

WWF: За проблема „човек-мечка“ превенцията помага и на двете страни

Днешният Андреевден се е отбелязвал в народния календар и като Мечкинден. Нещо, което днес не е пропуснато от Световния фонд за дива природа (WWF). По данни на МОСВ през последните 10 години числеността на кафявите мечки у нас е намаляла почти наполовина. Факторите, довели до този резултат са много, но сред основните са антропогенният..

публикувано на 30.11.20 в 13:28

Есента е време за зимнина и туршии

По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае до човешкия..

публикувано на 30.11.20 в 12:51
Бюджет за нови книги е най-добрата подкрепа за библиотеките

АБК: Подкрепата за книгите е важна за цялото общество

"Не смятаме, че държавата е длъжник на нашия сектор, а дължи на хората достъп до книги и култура. Книжарниците са места с много малък риск, дори и според Световната здравна организация. Трябва хората да имат възможност да купят книга, за да зарадват близките си в трудните времена." Това отбеляза пред Радио София Десислава Алексиева, член на..

публикувано на 30.11.20 в 12:06

Веселена Марчева и нейните боди позитив дрехи

Женският стил не се вмества в стандартни размери. Всяка дама следва да избира дрехите си спрямо своите индивидуални мерки. Рамкирането в стандартни размери често създава емоционална неудовлетвореност у жените и пазаруването на облекла от удоволствие се превръща в мъчение. Именно заради това, младият дизайнер Веселена Марчева започва кампания в..

публикувано на 30.11.20 в 11:55

Стефан Апостолов: Любовта ми към България е във всичко

Неизмерната любов към България и любовта към родината, която остава и отвъд времето, пространството и границите, води по пътя на изкуството  Стефан Апостолов.  Той е режисьор в Лос Анджелис, но филмовите американски истории не са единствения му порив. Преди пет години Стефан пише сценарий за бъдещия си филм "България в четири сезона" и започва..

публикувано на 30.11.20 в 11:44