Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ива Дойчинова

Трябва да се говори за хората, които правят променящи неща

Ива Дойчинова
Снимка: Ани Петрова

Десет са финалистите в националната кампания на Българското национално радио "Будител на годината 2020". Те са избрани между 117 номинации за вдъхновяващи истории и съвременни герои. По традиция церемонията по награждаването се провежда точно в Деня на народните будители - 1 ноември. А финалистите в кампанията са:

  • Виктор Иванов с проекта "Просвета за доброто", чиято кауза е да дари книги на много хора по различни места.
  • Виктория Радославова с "Чуй ме със сърцето"
  • Иван Александър и Стефания Георгиева с проекта "Остави се да си Воден" 
  • Деян Янков от Фондация "Тротоара", който оказва помощ на младите и техните каузи
  • Мартин Мартинов с иницативата "Подай ръка"
  • Калин Василев с TarnovoRuns
  • Деси Ламбина с Kids Care и Фондация "Магис". Извеждането на децата от домовете се превръща в нейна мисия и тя посвещава всяка свободна минута на каузата. 
  • Таня Костова с "Антика България" 
  • отец Серафим Янев, свещеноиконом на Кремиковския манастир, който разказва и предава историята на Дядо Добри. Работи за  реновиране, възстановяване и поддържане на близо 10 храма в Софийска област; създаване на най-големия и модерен център в България за рехабилитация и обучение на деца с различни заболявания
  • Момчил Цонев с "Доброто ще победи", създател е на общностната медия „Добрите българи” и сайта „Сторник” stornik.org за поселищна история, генеалогия, езикознание и етнография, на фестивала за улични изкуства 6Fest с издания в Габрово и Пловдив.
Основателят на кампанията "Будител на годината" Ива Дойчинова изтъкна, че финалистите тази година са много различни един от друг и са малко познати хора на голямата общественост, защото подобни примери не влизат често в медиите. Медиите трябва да говорят повече за хората, които правят изключително променящи неща, големи дела, които понякога не си дават сметка колко са значими.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски граждани за бъдещето на Европа

На 23 октомври в Европейския парламент в Страсбург се проведе пленарна сесия на тема бъдещето на Европа . Европейски граждани представиха основните теми и проблеми, които смятат, че трябва да бъдат решени на по-високо ниво.  Държавата ни бе представена от трима българи, които се изправиха в пленарната зала на ЕП, за да заявят гласа на..

публикувано на 26.10.21 в 18:29

Проучване: 38% от решилите да пазаруват по време на Черния петък ще го направят онлайн

А анкета, проведена от 20 до 27 септември 2021 г., между 3,166 потребители, 84% са заявили, че ще пазаруват по време на Черния петък тази година. Близо 55% от потребителите заявяват, че са пазарували и предишни години по време на кампанията Черен петък. Повече от 1/3 от анкетираните или 38% са заявили, че планират да пазаруват онлайн ...

публикувано на 26.10.21 в 17:29
Снежина Петрова

Снежина Петрова влиза в ролята на „Една българка“ по разказа на Иван Вазов

Актрисата Снежина Петрова , отличена за проекта си „Медея“ с Гражданската награда на ЕП, влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Иван Вазов „Една българка“.  Премиерните представления са на 27 и 28 октомври в театър „Азарян“.  „Този разказ, който имах шанса да..

публикувано на 26.10.21 в 16:28

Емил Коларов: Бизнесът на заведенията е в нокаут

Бизнесът на заведенията в страната е в накаут , каза в ефира на Радио София Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България . По думите му, последната заповед на служебния здравен министър е разделила обществото и бранша. „Ние категорично изразихме нашето становище, че ние не сме против зелените сертификати като цяло, ние..

публикувано на 26.10.21 в 15:13

Конкурс за есе и рисунка на тема „Мисия Будител“ за училищата от Софийска област

За четвърта поредна година, Областната администрация на Софийска област , организира конкурс за есе и рисунка. Поводът е Деня на народните будители - 1 ноември. Състезанието под надслов „Мисия Будител “ е насочено към учениците от училищата в Софийска област. По повод 1340 години от създаването на българската държава , тази година темата на..

публикувано на 26.10.21 в 13:57
Фермерският екип

Близката ферма за чиста храна и кални приключения

Не само хората могат да си стават близки. Оказва се, че чрез създателите си и една ферма можа да е близка не само във физическия и географския смисъл. За това доказателство са семейство Сиана и Иво Тончеви . Те не само избират да живеят и отглеждат децата си на село, не само правят своя ферма, но разширяват дейността си със сайт ,..

публикувано на 26.10.21 в 13:37

Младият дует Lunikk с дебютна песен в радиоефира

Lunikk е млад дует. Срещаме ви с артистите Кристина Йорданова и Денислав Попов. Те са заедно в живота, а отскоро и в музиката. Певческите способности на Кристина ги открива случайно Денислав. Той  е имал и своя банда, която впоследствие се разпада. Когато решават да се впуснат в предизвикателството да правят музика заедно, си..

публикувано на 26.10.21 в 13:35