Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Генов: Фермерските пазари са най-добрата помощ за малките производители

Снимка: Pixabay

Епидемията се отрази стресово на всички, включително и на фермерите. Пазарът и търсенето не са намалели, но посещенията и съответно покупките на фермерските продукти намаляват. Има свито потребление при най-малките фермери, казва Николай Генов - председател на кооперация “Хранкооп”.

Съществуват други възможности за “среща” на фермерите с техните потенциални клиенти и един от тези начини, които по време на пандемията бележи ръст, е онлайн пазаруването. При малките фермери обаче да участват в големи системи или магазини е по-трудно, защото нямат достатъчно капацитет. По тази причина една част от тях се ориентират към други мрежи.

Кооперативите пък се опитват да помогнат на малките фермери чрез организация, която създават. “Изградили сме една мрежа от потребители имаме онлайн платформа, през която се поръчва и става много по-бързо и по-ефективно разпределението на самите продукти. В нея (кооперативът “Хранкооп” в София) участват вече над 60 производителя, а потребителите се увеличават”, казва той.     

Относно идеята да се пласира продукцията в големите хранителни вериги, Николай Генов заяви, че може и да има вериги, които търсят и зареждат от български производители, но в никакъв случай големите вериги нямат интерес да работят с малки производители, заради малките количества продукция, които могат да им дадат. При малките квартални магазини също има производители, които доставят продукция, но това отново не е достатъчно добра алтернатива за малките ферми.

Най-добрият начин да се помогне на малките производители си остават фермерските пазари. Относно субсидиите, които се дават на малките фермери в България, Николай Генов смята, че не са ефективни. Това се забелязва през последните две-три години по броя на производителите, които отказват да кандидатстват по различните мерки за субсидии, защото имат стабилен пазар, където реализират продукцията си.

В дългосрочен план кооперативът “Хранкооп” си поставя за цел развитието на мрежата с нови фермерски пазари, като говорят с много общини, а в София - с районните кметове, за това да се направят нови пазари на хубави и удобни за всички места. Засега разговорите вървят трудно, обяснява още Генов, защото повечето места, които им дават за ползване не са добри.   

Чуйте целия разговор на Даниел Конов в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

И производители, и потребители имат полза от директното си общуване

Малките фермери се справят и в тази епидемична обстановка, но дейността им е коренно различна. Трудностите им са свързани и с намаленото потребление , и с невъзможността за планиране , отбеляза при гостуването си в Радио София Ралица Касимова ,..

публикувано на 03.11.20 в 15:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво..

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми...

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33