Малките фермери се справят и в тази епидемична обстановка, но дейността им е коренно различна. Трудностите им са свързани и с намаленото потребление, и с невъзможността за планиране, отбеляза при гостуването си в Радио София Ралица Касимова, координатор на кооперация „Хранкооп“. Организацията работи и си партнира със 100-150 производители и занаятчии, като сътрудничеството се изразява и провеждането на фермерски пазари.
През последните месеци се получават покани за партньорство както от общини, така и от частни собственици на локации, подходящи за подобни събития.
Огромен е потенциалът и на производителите, и на бъдещите фермерски пазари, отбелязва Ралица Касимова. От кооператива подпомагат фермерите, провеждат разговори, разясняват как могат да си бъдат полезни.
„Насърчаваме ги да се регистрират. Могат да участват в наши пазари, да реализират продукцията си, но за целта те трябва да са легални производители“, уточнява Касимова.
„Много от производителите не осъзнават колко е значимо това, което правят. Ние през последните месеци сме се фокусирали да отворим още фермерски пазари, пращаме писма през областните дирекции. Искаме повече производители да имат достъп до пазари и директно да общуват с потребители. От това купувачите започват да ценят повече труда и продукцията, а самите фермери научават какво се търси от хората. Освен това самите производители осъществяват контакти, обменят опит и информация, понякога си помагат.“
Стремежът на хората от „Хранкооп“ е да организират тържища по пътя на потребителите, а не да ги привикват на неудобни или отдалечени за тях локации.
Чуйте още по темата в разговора на Данаил Конов с Ралица Касимова.
Епидемията се отрази стресово на всички, включително и на фермерите. Пазарът и търсенето не са намалели, но посещенията и съответно покупките на фермерските продукти намаляват. Има свито потребление при най-малките фермери , казва Николай Генов -..
Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери,..
От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход...
До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир..
На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден..
За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци,..
Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския..
Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и..