Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И производители, и потребители имат полза от директното си общуване

Някои фермери не осъзнават колко е значимо това, което правят. Пазарите им трябва да са на пътя на купувачите, смята Ралица Касимова от „Хранкооп“

Снимка: Ани Петрова

Малките фермери се справят и в тази епидемична обстановка, но дейността им е коренно различна. Трудностите им са свързани и с намаленото потребление, и с невъзможността за планиране, отбеляза при гостуването си в Радио София Ралица Касимова, координатор на кооперация „Хранкооп“. Организацията работи и си партнира със 100-150 производители и занаятчии, като сътрудничеството се изразява и провеждането на фермерски пазари.

През последните месеци се получават покани за партньорство както от общини, така и от частни собственици на локации, подходящи за подобни събития.

Огромен е потенциалът и на производителите, и на бъдещите фермерски пазари, отбелязва Ралица Касимова. От кооператива подпомагат фермерите, провеждат разговори, разясняват как могат да си бъдат полезни.

„Насърчаваме ги да се регистрират. Могат да участват в наши пазари, да реализират продукцията си, но за целта те трябва да са легални производители“, уточнява Касимова.

Много от производителите не осъзнават колко е значимо това, което правят. Ние през последните месеци сме се фокусирали да отворим още фермерски пазари, пращаме писма през областните дирекции. Искаме повече производители да имат достъп до пазари и директно да общуват с потребители. От това купувачите започват да ценят повече труда и продукцията, а самите фермери научават какво се търси от хората. Освен това самите производители осъществяват контакти, обменят опит и информация, понякога си помагат.“

Стремежът на хората от „Хранкооп“ е да организират тържища по пътя на потребителите, а не да ги привикват на неудобни или отдалечени за тях локации.

Чуйте още по темата в разговора на Данаил Конов с Ралица Касимова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Николай Генов: Фермерските пазари са най-добрата помощ за малките производители

Епидемията се отрази стресово на всички, включително и на фермерите. Пазарът и търсенето не са намалели, но посещенията и съответно покупките на фермерските продукти намаляват. Има свито потребление при най-малките фермери , казва Николай Генов -..

публикувано на 03.11.20 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери,..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход...

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир..

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден..

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци,..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския..

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и..

публикувано на 06.05.24 в 07:35