Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въпреки пандемията

Български и марокански младежи в образователен и културен проект

| обновено на 04.11.20 в 12:07
Снимка: evropaworld.eu

Българо-марокански културен проект, наречен „Болката на пясъците“, беше проведен въпреки наложителната трансформация от първоначалната идея. От българска страна идеята и участието са Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по и на френски език (APFB), и танцова формация „Софистик-Живо“ с ръководител Елина Топалска.

Идеята за проекта се ражда, когато през октомври 2019 г., когато танцова формация „Софистик-Живо“ взема участие в VII Международен фестивал за традиционен фолклор и народни изкуства в гр. Загора, Мароко по покана на международната организация за фолклорни фестивали FLAMANT.

Тогава чудесните впечатления от мароканската култура и спонтанно родените приятелства подтикват българските участници да помислят как да продължат контактите си.

Първоначално е предвидено присъствен обмен, но Covid пандемията наложила адаптиране на проекти в новите условия.

„Едната посока беше езикова и образователна – с участници от Френската гимназия и Софийския университет. Другата посока беше културна и артистична“, обясни пред Радио София Вяра Любенова.

Петимата марокански младежи записали и изпратили на видео своята приказка.

В рамките на езиковата и образователната му част по време на дистанционното обучение ученици от Френската гимназия в София работили по приказката, разказана от артистите Закария Заки и Моамед Уаму (Миду) и по новелата „Болката на пясъците“. Вдъхновени от текста на младия марокански писател и преподавател Абделазис Ерашиди, те направили литературно четене на френски език, писали есета, рисували. Към дистанционната работа по проекта се присъединили и ученици от 35-о училище. От "Софистик-Живо" пък измислили специален танц.

Повече за проекта може да чуете от Вяра Любенова. С нея разговаря Елмира Джома.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03

Колко е тънка границата между продуктивността и бърнаута за IT специалистите

Смята се, че IT специалистите работят спокойна и добре платена работа, но кадрите в бранша също са особено застрашени от професионално прегаряне (бърнаут). Дейността е свързана с умствено напрежение и креативност, често пъти сроковете за изпълнение са малки и всичко това води до изчерпване, подчерта пред Радио София Пламен Михайлов , редактор в..

публикувано на 04.03.21 в 12:58

Провалът може да бъде и стъпка към успеха

Чували сме да казват "интуицията не греши", както и "целта оправдава средствата", но дали е така, когато става дума за перфекционизма? Може ли той да се превърне в добродетел и какъв е пътят към това? Едно е сигурно, че когато човек се вслушва в сърцето си и прави неща, които харесва и обича – от всички страни те изглеждат лесни и приятни,..

публикувано на 04.03.21 в 10:23

Подкастът на Ratio е за любопитни не само към науката

Ако сте любопитни или поне науката много ви привлича, този подкаст е за вас. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са, анонсират създателите на Ratio подкаст . В него може да се чуят неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Епизодите са на български или английски език, в зависимост..

публикувано на 04.03.21 в 09:52