Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дистанционната работа има и много "странични ефекти"

Кадровата политика на компаниите по време на пандемия е истинско предизвикателство за всички работодатели. Цялата несигурност по отношение на бизнеса и непрекъснато променящите се противоепидемични мерки затрудняват планирането, прогнозирането, бюджетирането, което естествено се отразява и на политиките по отношения на човешкия ресурс. 
През пролетта много фирми изобщо не бяха подготвени да преминат към дистанционна работа поради липса на структурирани правила за комуникация и контрол, дори в секторите, които по принцип имат възможност за това. В това отношение много по-добре и бързо се справиха големите мултинационални компании, в които има спуснати процедури за работа от вкъщи.
Повече или по-малко успешно се адаптираха и по-малките компании в България, но в дългосрочен план работата от вкъщи ражда нови предизвикателства. Един от въпросите, които новата реалност поставя, е например кой носи отговорност при евентуална злополука при работа от вкъщи? Нужно ли е прецизиране на законодателството?
Дали сега работодателите имат готовност за дистанционна работа, няколко месеца след първото извънредно положение; биха ли се справили кадрово с евентуално второ затваряне на държавата и какво ще означава това за човешкия ресурс в компаниите?
Дори повечето фирми вече да имат готовност за осигуряване на условия за дистанционна работа в дългосрочен план, тази форма не е особено ефективна заради многото "странични" ефекти, посочи пред Радио София Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора. Един от проблемите е размиването на границите между работа и лично пространство и занижената ефективност. По-големият проблем обаче е вълната на безработица, която стагнацията заради кризата с коронавируса провокира.
Повече за проблемите и предизвикателствата пред пазара на труда - чуйте в интервюто на Антония Каменичка с HR специалиста Георги Първанов. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Новата световна икономика" обяснява дигиталната икономика, в която живеем

Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват икономиката на една страна? Кои са причините за търговските дефицити? А как влияе върху глобалната икономика поведението на милениълите и на Поколението „Z“? Върху всички тези теми акцентира новата книга на Ранди Чарлс Епинг „Новата световна икономика:..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Значението на служебно правителство не се определя само от юридическите му задължения

До изборите на 11 юли България ще бъде управлявана от второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. То бе представено на церемония днес в Гербовата зала на президентството. За пръв път в най-новата ни история 45-ото Народно събрание беше разпуснато заради невъзможността да излъчи кабинет. Служебното правителство..

публикувано на 12.05.21 в 16:11

Явор Зографски SMYAH ще представи нов албум

Несъмнено е важно е за един артист да работи и развива концепцията си.  Музикантът Явор Зографски, който е познат на почитателите си и с продуцентското си име SMYAH обича да работи концептуално, но за предстоящия си албум  „Нюанси“ казва, че няма концепция.  Желанието на музиканта е да го представи по по-различен начин, като обедини музиката..

публикувано на 12.05.21 в 15:54

Изложба показва карта на България от 144 български шевици

Изложба “Из краищата на везмото” ще бъде открита днес в Националния етнографски музей. Това, което впечатлява в изложбата е дарената карта на България, съдържаща 144 шевици. Дарението е направено от проф. Иван Гаврилов, а е създадено от неговата майка Величка Каменова. Картата с шевици е точно копие на проекта на Ирен Величкова - Ямами и е..

публикувано на 12.05.21 в 15:03

Керана и Ко(смонавтите) излизат пред публика още тази вечер

Тя прилича на Деми Мур, но има по-хубав глас. Скоро беше в ролята на Евита в Пловдивската опера, а снощи пя и със световноизвестния цигулар Васко Василев на сцената, от която се връчваха наградите „Икар“. От космоса Керана се приземи в студиото на Радио София с добри новини: отложеният през ноември концерт ще се състои, и то днес...

публикувано на 12.05.21 в 13:29
fotofabrika.org

Изложба показва творческия път на скулптора Георги Чапкънов

На 11 май в галерия “Фотофабрика” на пл. “Св. Неделя” беше открита изложбата "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов", която проследява творческия път на скулптора. Авторската експозиция показва снимки на журналиста Иван Бакалов от ателието на майстора. “Чапкънов е много разностранен талант. Разпростира се в различни жанрове на..

публикувано на 12.05.21 в 12:28

България участва в инициативата „WithNature“ с проект за застрашения къдроглав пеликан

България се включва в международната инициатива „WithNature 2020“ за създаване на глобално произведение на изкуството по повод Световния ден на биологичното разнообразие (22 май). Кампанията се провежда за пръв път, след отлагане с година заради Covid пандемията, обясни пред Радио София Радостина Ценова от организатора на българското..

публикувано на 12.05.21 в 12:16