Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Флориан Салигер

Солидарност след атентата във Виена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко дни, след като губи работата си поради икономическата криза, причинена от COVID-19, австриецът Флориан Салигер преживява и терористична атака срещу родния си град Виена. Мъжът е на 40 години, като 10 от тях споделя с българската си съпруга. За радост в момента на атаката е в друга част на града, но негови близки приятели наблюдават случващото се само на метри от тях. Часове наред Флориан прекарва в притеснение и за баща си, който не се прибира навреме от работа. Днес, мъжът споделя, че е учуден от зверските нападения в центъра на града, но не би позволил страха да възпре ежедневните му ангажименти.

“Тъжно ми е за хората, които загубиха живота си онази вечер, съчувствам на ранените и техните близки. Важно е хората да не се изпаднат в паника. Стресът около COVID-19 ни смазва, не бива да позволяваме на този случай да ни сломи още повече," коментира Флориан.

Местни забележителности в редица градове се обагриха в цветовете на австрийското знаме в знак на солидарност с жертвите на терористичната атака. Към акцията се включи и България.

Флориан Салигер“Това е страхотен знак на солидарност. Чувството е прекрасно, личи подкрепата. Красиво е. Трябва да се замислим за в бъдеще, всички заедно, как тероризмът може да бъде предотвратен”, допълва Салигер.

В социалните мрежи личи, че всички местни австрийци публикуват съобщение с текст, който би бил труден за разбиране от чужденците. Посланието се разпространява, след като мъж, който става свидетел на атаките, крещи думите „Schleich di, du Oaschloch“ от балкона си.

„Това си е австрийски израз, който се използва срещу човек, който наистина не харесваш.“- споделя Флориан.

Дни след атаките австрийската общност е по-сплотена от всякога. Мюсюлмани от цял свят пък се обявяват против терористичните атаки.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39