Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 24 ноември в Театър 199

Театър “Кредо” играе по Андерсен 15 години след българската премиера

Снимка: Театър Кредо

След Смолян, Русе, Силистра, Добрич, националното турне на театър “Кредо” с вече 15-годишния спектакъл “Каквото направи дядо, все е хубаво” по Х. К. Андерсен ще мине и през София - на 24 ноември от 19.30 ч. зрителите ще могат да го съпреживеят в Театър 199 “Валентин Стойчев”.

„Това, че успях да съхраня и продължа този спектакъл 15 години, ме прави щастлива“, сподели пред Радио София Нина Димитрова, моторът на театър “Кредо”, режисьор и актьор в постановката.

В момента тя монтира кадри от годините, с които си спомня прамиерата в Дания през август 2005 г., при честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен. До 2012 г. Нина Димитрова го играе с Васил Василев-Зуека, а след това – с Димитър Несторов.

„Той обогати много спектакъла, внесе спонтанна жизнерадост. Благодаря му, че научи текста и на английски, руски и японски език“, казва за партньора си играещият режисьор.

„Бях изненадан от поканата, но все съм се надявал в професионалния си път да играя в подобно представление. То е празник на въображението“, призна пред Радио София и актьорът Димитър Несторов.

Приказката на Андерсен “Каквото направи дядо, все е хубаво” третира темата за любовта и доверието между хората, за готовността ни за малки компромиси, за прошката и най-важното – да бъдем заедно.

По време на коронавирусната пандемия “Кредо” все пак е участвал и в театрален фестивал в Полша, до доста други изяви са били отложени. За по-добри времена за театъра и зрителите.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Нина Димитрова и Димитър Несторов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27

"Изплети топлина" с девето издание, посветено на бездомните

“Изплети топлина” е една красива инициатива , която с плетене помага на бездомни хора. От края на месец октомври кампанията започна деветото си издание. А през всички тези години хората, които участват в плетенето с енергия и любов са стоплили над 12 000 бездомни от цялата страна. “Идеята за “Изплети топлина” се появи преди девет години. Бяхме..

публикувано на 27.11.20 в 13:10
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26