Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пиринка Петрова:

Стволовите клетки - още един шанс за пациентите с рак на кръвта

Снимка: БГНЕС

Българско сдружение “Лимфом” е организация, създадена в подкрепа на пациентите с лимфом и левкемии. Тези заболявания, по своята същност, са рак на кръвта и лимфните възли. Лимфомът е петото по разпространение онкологично заболяване в света, като на ден се разболяват по 1000 души, каза пред Радио София Пиринка Петрова, председател на сдружението.

Шокът е много голям при подобна диагноза и хората започват да се лутат и не знаят накъде да поемат. Сдружението, което е изцяло доброволна организация, оказва подкрепа и осигурява информация за тези пациенти и техните семейства.

Искаме да покажем, че животът с такъв тип заболявания на кръвта е възможен и трябва да бъде качествен. Медицината вече се справя много добре в тази област и ако преди години смъртността е била 90%, сега се говори за около 90% излекувани пациенти.

При пациентите с рак на кръвта, когато лъчетерапията и химиотерапията не дадат добър резултат, последният шанс за спасение остава трансплантацията на стволови клетки, стига да се намери подходящ донор. Понякога могат да се изолират стволови клетки от организма на самия пациент, но не винаги това е възможно, обясни Петрова. Преди години са се взимали стволови клетки само от костен мозък, но с наличието на по-съвременни технологии те се извличат от периферна кръв. 

Пиринка Петрова даде повече подробности за регистъра на доброволците за даряване на стволови клетки, който се поддържа в Александровска болница. Той е част от общия световен регистър. В него са записани около 2 хиляди души, но за да бъде наистина работещ той трябва да съдържа около 10 хиляди души. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Пиринка Петрова. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27

"Изплети топлина" с девето издание, посветено на бездомните

“Изплети топлина” е една красива инициатива , която с плетене помага на бездомни хора. От края на месец октомври кампанията започна деветото си издание. А през всички тези години хората, които участват в плетенето с енергия и любов са стоплили над 12 000 бездомни от цялата страна. “Идеята за “Изплети топлина” се появи преди девет години. Бяхме..

публикувано на 27.11.20 в 13:10