Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволците: Когато обичаш хората, си съпричастен и помагаш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В продължаващата Covid епидемия има хора, които са съпричастни към нуждата от помощ не само на думи и даряват от времето и труда си.

Срещаме ви с две жени, които доброволно помагат в лечебни заведения в София.

Тихомира Методиева в момента е доброволец в Александровска болница, но участва отдавна в каузи – за залесяване, за гасене на пожари, при наводнения...

„Като се налага се чувстваме длъжни да бъдем там, където е бедствието. Сега то е в болниците“, отбелязва тя пред Радио София. По думите й много хора помагат, дори и да не са в отделенията – някои с разнасяне на храна, други с дарения на средства или материали, на плазма.

Самата Тихомира е видяла страха в очите на много хора „на ръба“ - в Спешното отделение на „Александровска“. Видяла е студентите по медицина, както и изтощителния труд на лекари и сестри. И разказва, че всеки доброволец е от полза, дори само в немедицинските дейности. А за доброволчеството казва:

„Не за всеки е лесно, но когато обичаш хората – става.“

„Това е най-нормалното нещо в света – да бъдем съпричастни, особено в такива трагедии като тази (Covid-19 – бел.ред.). Трябва да се реагира бързо.
Най-важното е да сме заедно и да си помагаме“, казва Емилия Йотова, доброволец от около две седмици в Covid отделение на ВМА.

Отначало се е включила в триажа, съдето се разпределят пациентите. Сега помага на регистратурата. Не си е поставила срок и помага с каквото може. Дори казва, че там се чувства по-защитена отколкото в страха и параноята навън. В отделението „всичко е екипност, отговорност и дисциплина“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27

"Изплети топлина" с девето издание, посветено на бездомните

“Изплети топлина” е една красива инициатива , която с плетене помага на бездомни хора. От края на месец октомври кампанията започна деветото си издание. А през всички тези години хората, които участват в плетенето с енергия и любов са стоплили над 12 000 бездомни от цялата страна. “Идеята за “Изплети топлина” се появи преди девет години. Бяхме..

публикувано на 27.11.20 в 13:10
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10