Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията невротизира българите и показва, че са емоционално прегрели

Снимка: БТА

Проучването „Жизнени ориентации и стилове на справяне с пандемичната обстановка в България март-октомври“ показва три важни извода. Първо, че два пъти повече в сравнение с 2018 г. нараства обемът на онези реакции, които могат да бъдат определени като невротични преживявания в ежедневието.

“Ние сме изследвали хора, които са икономически активни, т.е. това е извадка от хора, които имат работа и доходи. Това е най-дееспособната част от популацията. За съжаление е нараснала два пъти тази невротизация”, коментира психологът Пламен Димитров.

Невротичното поведение се дели на две големи групи, обясни още психологът - това са пасивни защити - маса хора (над 20% от общо 33%, които са попаднали в тази група) са в състояние на самоотчуждение, затваряне в тревожно-депресивни състояния, отчаяност, казва той.

Голяма част от хората с пасивно-защитната форма на реакция очакват някой да разреши проблемите им. Има вкопчване в изпълнението на мерките и подчинение до обсесивност. Една четвърт от тези хора са ориентирани към конформистични социални модели на справяне с проблемите.

Другата голяма група, която се е увеличила двойно спрямо 2018 г. , са т.нар. агресивни защитаващи се. “Една трета от тях са се вкопчили в негативизъм, отричане, критикуване, сочен с пръст и търсене на виновни. Фактически това успокоява тяхната тревожност, но не решава проблемите”, коментира Пламен Димитров.   

Всички тези практики са насочени към саморегулация на емоциите, която обаче потиска тревожността, като поставя едни агресивни защити, нападателни или обратното - скриваме се в себе си или отричаме и изопачаваме реалността.  Има и хора, при които се търси решение на проблемите със съзидателност, която се изразява в това, че хората търсят ясни стъпки, планове и програми за решаване на проблемите както в индивидуален план, така и в труда си и семейните си отношения.

Една друга част от хората наблягат на ученето - излезли са от комфортната си зона, но използват кризата, за да трансформират начина си на поведение, да го обогатят и да го усъвършенстват. Има и хора, които проявяват изключителна емпатия и се посвещават на това да помагат на по-уязвимите.             

От гледна точка на психично-здравния статус на населението, тава изследване показва, че стиловете на справяне, които са невротични - дисфункционални и неефективни, са свързани с данните на СЗО за психично-здравните проблеми и предизвикателства.  

“Около 67% от нашите изследвани, а те са представителна извадка за икономически активните българи, имат високо ниво на емоционално прегаряне, което означава хронично изтощение и елементи на деперсонализация, невъзможност да се възстановяват и известно чувство за неспособност ефективно да организират поведението си. Заедно с това имат и показателите, които мери индексът на СЗО за психично-здравни проблеми, като това е първо ниво, а второто вече изисква клинични интервенции”, казва Пламен Димитров.

Още за изследването - чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27