Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иновации в България се правят, но остават скрити

Снимка: uni-sofia.bg

В рамките на конференцията, която е посветена на 30 години от възстановяването на Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, се представя интересен доклад, свързан със скритите иновации, т.е. тази иновационна и изследователска активност на бизнеса, която остава неуловена от статистиката.  

“Ние изследваме т.нар. феномен на скритите иновации от няколко години. Работим в момента активно съвместно с фонд “Активни граждани”. Това, което е в наш интерес, са научни изследвания, които правят предприятия, научно-изследователски организации, продуктови процесни иновации, които не се отчитат към официалната статистика”, казва една от дамите, които разработват този доклад Теодора Георгиева от Фондация “Приложни изследвания и комуникации”.

Тези данни са изключително важни за страната по няколко причини - това определя конкурентоспособността на страната и на българските предприятия на международните пазари. Освен това чрез тези показатели се отчита и степента, в която се изпълняват националните цели за развитие.

От 2014 г. в България действа Иновационна стратегия за интелигентна специализация. В нея е поставена цел до 2020 г. страната ни да достигне 1.5% дял от БВП на разходите за научноизследователска и иновационна дейност. В момента това, което отчитаме е 0.8%, т.е. почти половината от този индикатор остава неизпълнен. Причините за това са най-разнообразни. За сравнение средното равнище на ЕС за тази дейност е 3%.

“Много голямо е отстоянието на България от по-голямата част от страните в ЕС. На практика ние бяхме заложили да се преместим към т.нар. група на умерените иноватори и въпреки това оставаме сами в група заедно с Румъния”, казва Теодора Георгиева.

Индикаторите, по които се проследява това развитие за България остават почти непроменени от тяхното равнище за 2012 г. “Ние твърдим, че такъв напредък съществува, т.е. нещата не са толкова сиви, но това остава под статистическите данни”.

“Голяма част от ръководителите на иновативни предприятия смятат, че попълването и подаването на подобни данни за научноизследователската дейност и иновациите към Националния статистически институт е много времеемко начинание и те не го смятат за приоритетно, защото няма конкретни данъчни облекчения, казва доц. Даниела Георгиева от Международното висше бизнес училище.

По думите ѝ в Закона за корпоративно подоходно облагане има подобно облекчение, с което предприятията могат да намалят данъчния си финансов резултат, но за да се възползват от това, трябва да са изпълнили определени условия, които определено имат ограничаващ характер и повечето предприятия попадат извън обхвата на това облекчение.

Интересен е фактът, че ръководителите на тези иновативни предприятия смятат, че счетоводителите не разполагат с достатъчно компетенции да попълнят и коректно да подадат подобни данни. Освен това според тях и представителите на НСИ също не са достатъчно “вещи” относно иновациите и спецификите на научноизследователската и развойна дейност. Данни подават тези, които кандидатстват за безвъзмездно финансиране заради изискването по някои схеми да се направи такава справка при кандидатстване.

Чуйте повече в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50