Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Снимка: БГНЕС

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен.

В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на допустимите норми на азотен диоксид във въздуха, нещо което досега не е отчитано от официалните измервателни станции.    

“Докладът наистина показва един аспект на замърсяването на въздуха в София, който официално не се отчита. Това се дължи до голяма степен на официалния начин на измерване на замърсяването на въздуха. В София има пет станции, които измерват и азотен диоксид, но само две са насочени към това да измерват в близост до пътните артерии и те са такива, които измерват замърсяването в следствие на трафика”, казва Ивайло Хлебаров - експерт по качеството на въздуха в Сдружение “За Земята”.

По-голямата част от станциите измерват фоново замърсяване. Това означава, че те са разположени така, че да обхващат по-голям ареал от града и данните да са репрезентативни за една определена част от града.

“Докато конкретните станции, които трябва да измерват замърсяването от трафика, техният фокус трябва наистина да бъде трафикът и те са две - едната е в двора на Изпълнителна агенция по околна среда в кв. “Павлово” на бул. “Цар Борис III”, а втората се намира в двора на НИМХ в кв. “Младост”, като тя е доста отдалечена от пътното платно. И това са двете станции, които измерват официално емисиите от транспорт”, обясни Ивайло Хлебаров.

Данните от проучването, което цитира той са събирани повече от година и са от различни точки от града, използвайки т.нар. дифузионни тръби, събират информация за месечните концентрации на азотен диоксид. Методът, който се използва, е известен и дори се признават от германското правителство и служи като доказателство в германския съд.

“Ние взехме данните, които доброволците са събрали от повече от една година и за един конкретен период ги сравнихме с официалните данни, къде се намират, направили сме някои допълнителни анализи и сме изготвили нашия доклад.

Изводът от доклада е, че има проблем с концентрациите от азотен диоксид, поради това, че не се измерва в близост до пътните артерии. Методът на анализ обаче може да даде конкретни данни само за мястото, където са направени измерванията. По-високите концентрации са измерени на места, където са големи булевардите и има много интензивен трафик, обясни още Хлебаров.

При азотния диоксид няма толкова сериозно изразена сезонност, защото трафикът не намалява дори през отпускарските месеци. Отделно от това през зимата има натрупване и задържане на замърсители и те допълнително утежняват проблема с качеството на въздуха.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.                
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академия привлича творци с нови за България специалности

Специалности, които често търсим в чужбина, вече ще се предлагат и у нас от Нова творческа академия (НТА) . Първите занятия започват от края на февруари, началото на март, съобщи пред Радио София Мартина Стефанова – културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация „ДОМА“, която е инициатор на редица проекти (като..

публикувано на 20.01.21 в 18:49

Платформата "Книговище" ще обучава журналисти за създаването на сериозна журналистика като съдържание за деца

Платформата Книговище търси журналисти, които биха искали да допринесат за изграждането на медийно и граждански грамотни млади българи, като създават журналистически материали по важни теми на съвременния свят за деца в най-ранна училищна възраст.  Сред авторите на идеята е и съоснователят на "Книговище" - Десислава Гаврилова. "В Европа и в света..

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Кристина Крънчева и Катя Василева в новата рубрика "2, 5, 7" на Радио София

Наистина, все чакаме – да завършим проект, за да си вземем почивка, да намалим стреса, за да обърнем внимание на любимите си хора, да приключим с важните неща, за да се заемем с отлаганите маловажни. Сега чакаме да отмине пандемията, за да пътуваме отново. И обикновено все чакаме това, което може да ни направи щастливи.

публикувано на 20.01.21 в 16:45
Иван Гурков

Иван Гурков: Модерният маркетинг е в разбирането на потребителите

Бизнес средата е много различна днес, защото всички бизнеси се рекламират. В този смисъл не може някой да направи това, което правят и неговите конкуренти, и това да го отличи. Отмина времето на рекламните хвалби, защото този подход вече не носи дивиденти, заяви пред Радио София Иван Гурков , специалист по маркетингови комуникации. Голямата..

публикувано на 20.01.21 в 16:27

Драгия Драгиев: Пандемията ни научи да действаме бързо и да бъдем гъвкави

Затварянето на много магазини в периода на извънредното положение създаде сериозни предизвикателства пред бизнеса, но в тази ситуация се открояват и тези, които взимат бързи и правилни решения. “Бизнесът ни е фокусиран върху дрехи и стоки за дома. Имаме различен асортимент. Започнахме през 2019 г. в Пловдив, а вече имаме над 65 магазина в цялата..

публикувано на 20.01.21 в 15:38
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43