Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Снимка: БГНЕС

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен.

В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на допустимите норми на азотен диоксид във въздуха, нещо което досега не е отчитано от официалните измервателни станции.    

“Докладът наистина показва един аспект на замърсяването на въздуха в София, който официално не се отчита. Това се дължи до голяма степен на официалния начин на измерване на замърсяването на въздуха. В София има пет станции, които измерват и азотен диоксид, но само две са насочени към това да измерват в близост до пътните артерии и те са такива, които измерват замърсяването в следствие на трафика”, казва Ивайло Хлебаров - експерт по качеството на въздуха в Сдружение “За Земята”.

По-голямата част от станциите измерват фоново замърсяване. Това означава, че те са разположени така, че да обхващат по-голям ареал от града и данните да са репрезентативни за една определена част от града.

“Докато конкретните станции, които трябва да измерват замърсяването от трафика, техният фокус трябва наистина да бъде трафикът и те са две - едната е в двора на Изпълнителна агенция по околна среда в кв. “Павлово” на бул. “Цар Борис III”, а втората се намира в двора на НИМХ в кв. “Младост”, като тя е доста отдалечена от пътното платно. И това са двете станции, които измерват официално емисиите от транспорт”, обясни Ивайло Хлебаров.

Данните от проучването, което цитира той са събирани повече от година и са от различни точки от града, използвайки т.нар. дифузионни тръби, събират информация за месечните концентрации на азотен диоксид. Методът, който се използва, е известен и дори се признават от германското правителство и служи като доказателство в германския съд.

“Ние взехме данните, които доброволците са събрали от повече от една година и за един конкретен период ги сравнихме с официалните данни, къде се намират, направили сме някои допълнителни анализи и сме изготвили нашия доклад.

Изводът от доклада е, че има проблем с концентрациите от азотен диоксид, поради това, че не се измерва в близост до пътните артерии. Методът на анализ обаче може да даде конкретни данни само за мястото, където са направени измерванията. По-високите концентрации са измерени на места, където са големи булевардите и има много интензивен трафик, обясни още Хлебаров.

При азотния диоксид няма толкова сериозно изразена сезонност, защото трафикът не намалява дори през отпускарските месеци. Отделно от това през зимата има натрупване и задържане на замърсители и те допълнително утежняват проблема с качеството на въздуха.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.                


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48