Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

АБК: Подкрепата за книгите е важна за цялото общество

Бюджет за нови книги е най-добрата подкрепа за библиотеките
Снимка: БГНЕС

"Не смятаме, че държавата е длъжник на нашия сектор, а дължи на хората достъп до книги и култура. Книжарниците са места с много малък риск, дори и според Световната здравна организация. Трябва хората да имат възможност да купят книга, за да зарадват близките си в трудните времена."

Това отбеляза пред Радио София Десислава Алексиева, член на УС на Асоциация „Българска книга“ (АБК).

През последните дни от организацията разпространиха отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на културата с апел: „Оставете книжарниците отворени! Подкрепете книгите!“ Бяха предложени и мерки в подкрепа на четенето и книгите, които да залегнат в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Обществената подкрепа може да се прояви с подпомагане на библиотеките, подчерта Десислава Алексиева. Библиотечният стандарт от 1 книга да 10 души от населението не се изпълнява в момента. Ако се спазва, би трябвало да се отделят 8 млн. лв. за нови книги в библиотеките. Проектното финансиране е в размер на 2 милиона.

Правото на информация и книги е универсално човешко право, допълни Десислава Алексиева. Проучвания са доказали взаимовръзката между начилието на богати домашни библиотеки и академичните и кариерни успехи.

Всяка подкрепа на четенето и книгата е важна – не толкова за книгоиздателския сектор, колкото за обществото.

От АБК потвърдиха, че заради коронавирусната епидемия коледният Панаир на книгата няма да се състои, но ще се проведат редица иинициативи, сред които и Софийският международен литературен фестивал.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Десислава Алексиева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39