Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В новото издание на "Слънчев джаз+":

Карла Бруни е и композитор

С арфа-китарата си Стивън Бенет изпълнява "Бийтълс"

Стивън Бенет с арфа-китарата му ще чуем с "Because" на "Бийтълс"
Снимка: harpguitar.com

Декемврийските броеве на "Слънчев джаз+" започват с музика от коледните албуми на Стейси Кент и "Де-Фаз".
Началото е с "Christmas Time is Here".
Продължение в следващите предавания, а след Стейси Кент още една дама с отношение към Франция. Карла Бруни не е само бивша първа дама, а смислен композитор. Слушаме я с хитовото "Quelque chosе''.

В продължение, холандският саксофонист с продукцията си "Песни за Авалон" сравнява едноименния митичен остров с бъдещето.

Втората част отбелязва мрачната 40-годишнина от убийството на Джон Ленън с компилация, посветена му от Wahram. От нея слушаме арфа-китарата на Стивън Бенет и характерният саунд на Нюен Ли, с когото се срещаме и на концерт без публика в студио 104 на радио Франс.

Връщаме се 60 години назад с уникална за времето си формация от 4 блок-флейти и версията им на "Nature Boy". Името им -"The Medieval Jazz Quartet".

Финалът е с новата супергрупа с Буге Веселтофт на пианото и ритмичната секция на триото на Йосбьорн Свенсон и част от концерта им в Берген.

Началото е 1 час преди полунощ. Повторението е в събота сутрин.

Нощта е млада!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
градина „Вдъхновение“

Като дойдем тук, забравяме времето

Официално откриване на градина „Вдъхновение“ - Сдружение „За Децата 2017“ получи сграда в Божурище, която може да се превърне в комплекс за рехабилитация, интеграция и професионална работа с деца и младежи с проблеми в развитието. На благотворителния арт-базар в Божурище - на живо от мобилното студио на Радио София с организаторите Милена Боева и Стефка..

публикувано на 15.05.21 в 11:54
Ришар Галиано с филхармониците на Радио Франс в концерта 100 години Пиацола

100 години Пиацола с Галиано и Филхармоничния оркестър на Радио Франс

Вторият за месеца "Слънчев джаз+" започва този петък, 14 май от 23 ч. с една от "кръстниците" ни, Шърли Хорн и нейната версия на "Wild Is the Wind", преди да поемем към Бразилия с Мария Жоао и Марио Лагиня, Джо Чеймбърс, Гретчен Парлато с Аирто Морейра и представените ви тук в неделя тексасци от " Рио Трио " с многозначителни заглавия като "  Rio", "..

публикувано на 14.05.21 в 10:25
Сара Джейн Херджис от Rio Trio

Рио Трио от... Тексас

Както вече стана дума в предния текст за босата в Близкия Изток , към темата за влиянието на бразилската музика от средата на миналия век върху музиката от 20-и и 21-и век, винаги може да се добави нещо ново. В случая става дума за едно трио от Тексас, чието име не е само за благозвучие кратко и внушаващо: „Рио трио“ (да не се бъркат с "Трио Рио"..

публикувано на 09.05.21 в 16:40
Мишел Портал

Пътувания в света на джаза

"Слънчев джаз+" на 7 май предлага отново околосветско пътуване с любими музиканти, някои от които "кръстници" на предаването. Един от тях е Омар Соса , чийто последен като дата на издаване проект "Източно-Африканско пътешествие" представихме наскоро тук.. Преди композициите му с екзотични имена "Shibinda" и Elrababa" сме с 85-годишния френски..

публикувано на 07.05.21 в 17:25

За 150 млн. долара Red Hot Chili Peppers продадоха песните си

За 150 млн. долара Red Hot Chili Peppers продадоха песните си. Тъй като повечето от песните са написани колективно от членовете на групата, покупката изисква съвместно одобрение. Според Billboard на 29 април Hipgnosis продала девет милиона обикновени акции по 1,66 долара за акция, за да финансира сделката. Billboard цитира анонимни източници при..

публикувано на 05.05.21 в 11:05

Дългите пътувания на Омар Соса

През 2009-а Омар Соса прави турне в Източна Африка. Там, във всяка една от деветте страни, той записва местни музиканти. Резултатът излиза на пазара чак сега под името „ Едно Едно източноафриканско пътешествие пътешествие”. За него това е уникална възможност:. „В живота нещата рядко се повтарят и затова трябва да изживеем всеки миг”, казва Соса..

публикувано на 02.05.21 в 16:30
Хосе Луис Монтон

Световен джаз ден всеки ден

В Световния джаз ден напомняме, че за "Слънчев джаз+" такъв е всеки ден. Ето и втората част от разговора ни с днешния гост на предаването, испанският китарист Хосе Луис Монтон. Тази вечер от 23 премиерно тук ще звучи музика от последния му албум "Фламенко и класика". Продължаваме с интервюто оттам, където бяхме свършили - мястото на текстовете, също..

публикувано на 30.04.21 в 16:55