Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посланикът на Кралство Белгия Н. Пр. Фредерик Морис:

Съществува много солидна основа в белгийско-българските бизнес отношения

„Fun, Food & Resilience“ с акцент върху умението да устояваме на изпитанията - такъв беше фокусът тази година на Дните на Белгия в България – инициатива, която вече 15 години отразява и поощрява активните бизнес и културни връзки между двете страни. Провеждането на традиционното събитие в нов, но интригуващ и приобщаващ онлайн формат се оказа отличен пример за поддържането на двустранните отношения и бизнес общността, свързана с тях, живи и динамични.

По традиция кулминацията е връчването на наградата Primus Inter Pares („Пръв сред равни“ - от лат.) на най-успешната организация, която инвестира и развива бизнес в България и по този начин допринася за подобряване на бизнес, социалните, културните и човешките отношения между Белгия, Люксембург и България. Тази година на първо място бяха отличени усилията на Бизнес института - катализатор на бизнес умения, открил ефективна формула да развива и прилага успешно услугите си онлайн.

Дните на Белгия в България се организират от Посолството на Кралство Белгия у нас и бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“. Това беше и първото събитие за новия посланик на Кралство Белгия в България Н. Пр. Фредерик Морис, който прие поканата да представи визията си за развитието на белгийско-българския бизнес у нас в специално интервю за Радио София.

„Благодаря за възможността да ме представите пред българската общественост. От два месеца съм тук. България за мен е нов опит. Не съм имал възможността да работя досега в тази част на света. Това ще бъде много приятно откритие за мен. Аз имам опит от друг континент. Работих в Африка преди да дойда в България.

Затова казах, че е нещо много, много различно не само като метод на работа, но и като място, но пък за сметка на това тук има много предимства, като например да съм заедно със семейството си. Това, което имам като впечатления от българите е, че сте широко скроени и отворени към света хора, които се интересуват от другите“, казва Н. Пр. Фредерик Морис.

По отношение на развитието на белгийско-българските бизнес отношения, посланикът на Белгия отбелязва, че според него съществува много солидна основа. Има много белгийски фирми, които присъстват трайно и от доста време в България и работят добре. Има и български фирми, които по някакъв начин са свързани с Белгия. Работят в различни сектори.

След най-важните, които Н. Пр. Фредерик Морис открои са транспорта, химическата промишленост, агро и хранително-вкусовата индустрия, сферата на услугите, банки и застраховане, текстилна промишленост и информационните технологии.

„На базата на всичко това, след като преодолеем всички трудности, свързани с пандемията, моята мисия е посолството да продължи в същата посока да помага и улеснява компаниите в тяхната дейност“, подчертава посланикът на Кралство Белгия у нас.

Като пример той посочва организирането на т.нар. търговски мисии, чиято цел е запознаване на белгийски компании с възможностите за инвестиции и бизнес в България, както и български такива, които могат да свържат дейността си с Белгия.

„За това много ни помагат областните търговски представителства и разчитаме прекрасното сътрудничество с тях да продължи“, казва още Н. Пр. Фредерик Мориси допълва - друг конкретен пример, който мога да посоча, е семинарът, който организираме тази седмица в сферата на транспорта. Вълнуваме се изключително много от положението на българските превозвачи. Знаем, че една голяма част от стоките се превозват към Англия, но сега след Брекзит, условията ще се променят.

Затова идеята на този семинар е да свържем българските превозвачи с белгийски представители на различни видове транспорт, да ги запознаем с промените на законодателството и да им осигурим достъп до всякакъв вид актуална информация, касаеща работата им. Идеята е по този начин да бъде осигурена възможност за преминаване през Белгия, а не през Франция и Германия, което е от взаимен интерес за двете страни“.

Още за визията за белгийско-българския бизнес на посланика на Кралство Белгия в България Н.Пр. Фредерик Морис, мечтата му да усети магията на Родопите отблизо и какво пожелава на чист български език на страната ни по повод предстоящите Коледно-новогодишни празници, чуйте в интервюто с него.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С инсталация в памет на жертвите на Холокоста започва фестивалът "ФотоФабрика"

Фестивалът ФотоФабрика 2021 се открива с инсталацията „Седмият милион“ в Експозицията за национално помирение (филиал на РИМ София, бивше Гарнизонно стрелбище, зад хотел „Хилтън“). Експозицията съчетава серия фотографии на Фелия Барух, направени през 2020 г. в най-голямото европейско гробище – лагерът на смъртта Аушвиц-Биркенау с аудио,..

публикувано на 27.01.21 в 18:54

Смъкнатите прозорци на автомобила могат да ни предпазят от Covid-19

Как да се предпазим от коронавирус в колаВ ситуацията на пандемия шофирането с един или повече души в кола може да бъде рисково, въпреки че изглежда по-безопасна алтернатива от обществения транспорт. Дори ако всички пътници носят маски, и най-малките частици могат да бъдат разпръснати във въздуха. „Когато сте на открито, частиците веднага се..

публикувано на 27.01.21 в 18:15

STEM учи като отразява реалния живот

Един сравнително малко разпространен в България метод на обучение показва на учаниците връзката на научената теория с приложението на знанията във всекидневието. Става дума за STEM (Science - наука, Technology-технология, Engineering-инженерство, Math-математика) – подход, който   в развитите държави се прилага вече близо 30 години...

публикувано на 27.01.21 в 17:09

Ученици организираха първия онлайн лагер по предприемачество Innovation in Action

Ученици от клуба по предприемачество в столичното 19.СУ "Елин Пелин" организират първи по рода си национален онлайн лагер по предприемачество Innovation in Action. Очаква се в него да се включат ученици от над 30 училища в страната. Финалът е на 29 януари. Събитието се организира от предприемчиви ученици от столичното училище и техния ментор..

публикувано на 27.01.21 в 17:03
Иво Иванов

Иво Иванов: Тръмп ще се запомни с разделението на обществото и щурмуването на Капитолия

Съединените американски щати - страната която страда от биполярно разстройство в момента, имаше нужда точно от това послание, с което Джо Байдън влезе в Белия дом: „Да бъдем заедно, обединени!“. Това коментира в късното шоу на Радио София Иво Иванов, журналист и писател , който от 30 години е в Щатите. „Пристигнах тук (в САЩ) през 1990..

публикувано на 27.01.21 в 16:22
Министерски съвет

Променят изискванията за придобиване на професионална квалификация „учител“

Правителството промени Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“. Студентите ще изучават нови дисциплини, увеличават се и академичните часове по някои от изучаваните досега специалности, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. С промените се цели реализиране на компетентностния подход както в..

публикувано на 27.01.21 в 16:05

15 иновативни проекта са одобрени за съфинансиране от програма Beyond на Junior Achievement

15 иновативни проекта са одобрени за съфинансиране от преекселераторската програма Beyond на Junior Achievement и The Edge. От октомври до януари 120 предварително подбрани студенти и млади професионалисти са имали възможността да се запознаят с доказани методологии за създаване на иновации, да сформират екипи и да генерират идеи. В резултат на..

публикувано на 27.01.21 в 15:45