Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преди да издаде първата си книга

Неделчо Михайлов изредил много професии като писател под прикритие

"Балкански буквар" е силен дебют с разкази и новели

Той е известен от радиоефира и телевизионния екран. Но преди това е изучавал една дузина науки в няколко университета и около десетина езика.
Бил е още строител, работник на сондажна платформа, изпитател на дизелови двигатели, корабен бояджия, репортер, култов радиоводещ, продуцент.

Но самият Неделчо Михайлов казва: „Никога не спирам да опитвам. Но през целия си живот съм се възприемал като писател“.

И ето че първата му книга "Балкански буквар" вече е факт. 

Съдържа 11 „истории, поднесени под формата на разкази и новели“.

„Всичко, което съм вършил досега по някакъв начин е било подготовка за тази книга. Мисля, че от нея всички можем да научим нещо за себе си и за хората около нас“, казва авторът.

Има разказ, писан20 години и друг – за 20 минути, признава Неделчо Михайлов пред Радио София. Има напълно измислени истории, има и по действителни случки. Героите са от различни народи и етноси.
Авторът признава, че може да характеризира хората по това, кои разкази от книгата му им харесват.

За него Любен Дилов-син казва: Неделчо Михайлов просто разказва чудесни истории, с напевен, чист български език. От онези истории, дето ту ти се струва, че си се изгубил в звездните равнини на Добруджа, ту че пропадаш в обърнат наопаки Балкан. А всъщност те нямат конкретна география, защото се случват навсякъде из топонимията на душата.

Резултатът е толкова приятно изненадващ, че ми е трудно да измисля метафора за него...

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

"Науру" отправя послание да обичаме страната си, да ценим благата й

Разказите на журналиста Иво Иванов, които засягат глобални общочовешки проблеми, изгряват на сцената на "Сити Марк Арт Център" в спектакъла "Науру. Монолог на един пътуващ". Текстовете от книгата "Отвъд играта" с доза хумор, самоирония и реализъм оживяват под режисурата на Валентин Ганев, драматизацията на Руси Чанев и играта на Десислава Спасова и..

публикувано на 20.01.21 в 14:01

Очакват талантливи деца и младежи в "Път към славата"

Започнаха записванията за деветото издание на Националния конкурс “Път към славата - 2021”  Участниците трябва изпратят запис на свое изпълнение, което подлежи на одобрение от журито и комисия. След това допуснатите кандидати ще получат информация как да продължат по-нататък, обясни пред Радио София организаторъ т Димитър Кърнолски . С 15..

публикувано на 20.01.21 в 13:21

Михаил Вешим: Чужденците и съседите са огледало за нас - българите

Ако пиша продължение на „Английският съсед“, моят герой Джон може да стане европеец, с усмивка предположи писателят хуморист Михаил Вешим пред Радио София. Той написа книгата си през 2008 г., по нея бе сниман и тв сериал. Романът му е и сред номинираните за литературната награда на Европейския парламент. След оная вълна от британски пришълци..

публикувано на 20.01.21 в 12:41

В София все още няма създаден скейтпарк

София все още не разполага с многофункционален скейтпарк. Според Александър Кюркчийски причините за това са много, но се свеждат до една - липса на желание от страна на Столичната община. Той е част от група, които карат скейтборд още от 1986 година, като тогава са се борили за правото си да карат скейтборд където и да е. “От 90-та година досега..

публикувано на 20.01.21 в 12:07
Мерки за сигурност в Калифорния

Иван Илиев: Американците се пазят от заразяване, но искат вече да са заедно

В днешния ден, когато новият президент на Съединените щати Джо Байдън ще встъпи в длъжност, всеки има свободата да усети събитието през своята гледна точка. Силно се надявам всичко да мине мирно, без да има излишни прояви на емоция и да не се стига до крайности, каза пред Радио София Иван Илиев , един от ярките журналисти от нас в края на 90-те..

публикувано на 20.01.21 в 11:58