Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастасия Събева, режисьор: Без емпатия театърът е една безстрастна и безчувствена игра

Анастасия Събева
Снимка: Августина-Калина Петкова

И в киното, и в театъра все повече жени успяват да докажат качествата си и да се справят с тази наистина сложна работа, каквато е режисьорската. Тя е свързана с много организация, водене на много хора, непрекъснато обясняване, разбирателство и координация на много и различни екипи. Далеч не е само творческата част, която зрителят вижда. Дори само един човек да не си е на мястото, да не се пусне навреме някой апарат в осветлението, всичко може да се провали. Това сподели за Радио София младият и обещаващ театрален режисьор Анастасия Събева.  

Сложността е в това да обединиш и координираш всички тези хора, а като жена това е една идея по-трудно. Хората възприемат жените малко по-несериозно, особено младите жени, изтъкна още тя.

"Често съм понасяла коментари и закачки от типа „малкото момиче сега ще каже какво да се прави“. Случвало ми се е да се гневя в такива моменти, но с времето сякаш – все по рядко. Колкото до творческия процес, трудността е да убедиш хората в една идея и да ги поведеш, но това не зависи толкова от пола", казва още младият режисьор. 

Анастасия Събева е позната с постановките си „Алиса в страната на чудесата“, „Ромео и Жулиета“, „Кралят елен“ и други, а името ѝ е спрягано като един от обещаващите таланти на българската театрална сцена. 

Има моменти, в които трябва да устоиш някаква позиция, било то в артистичен аспект, било то когато се сблъскаш с технически проблеми, емоционални трудности или дори творчески перипетии. Затова лидерските качества на режисьора са много важни, казва още Анастасия Събева. Огромна роля в театъра играе и емпатията, както за режисьора и актьорите, така и у зрителите. Без нея гледаме едно безстрастно и безчувствено представление, което, дори и да е добре изпълнено, не може да накара зрителя да се припознае с него.

Чуйте разговора с нея.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03