Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

11 декември - Световен ден на планините

Планинска обиколка в ефира - живописни кътчета и любопитни истории

11 декември е Световният ден на планините.През 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.

Все повече се признава, че планините са уязвими екосистеми, имащи глобално значение, като източник на по-голямата част на световните запаси на прясна вода.

Иван Панкев е автор на книгата с фотописи "Планините на България", която е добър помощник за туристите в планирането на планински преходи. Снимките в изданието също са на негови, като са събирани в продължение на 10 години, а подборът им е извършен измежду 100 хиляди кадъра.

Пред Радио София Панкев разказа как се заражда любовта му към планините, както и продължителните му изследвания из различни планински кътчета. Той обърна внимание на особения чар на различни местности в Искърското дефиле и посочи кои са любимите ву хижи в различни части на България.

Младият предприемач Радослав Мирчев, заедно със съдружник, вдъхва нов живот на хижа “Септември” на Витоша. Ремонтът на сградата е в ход, но това не пречи на домакините да посрещат всякакви гости - приятели, семейства с деца и запалени туристи. Радослав каза, че дори са се погрижили да осигурят стабилен интернет за посетителите, благодарение на което учителка, посетила хижата, е провеждала от там дистанционни уроци с учениците си.


На 1470 метра надморска височина в Рила е разположена хижа “Вада”, а нейният хижар Георги Илиев сподели, че е “запален” по планината от дете и още тогава си е представял как ще стане хижар, когато порасне.. За него едно от предимствата на тази работа е животът след природата и срещите с най-различни хора. Илиев разказа за живописната местност, в която е разположена хижата, както и за не толкова известните Урдини езера, които по красота не отстъпват на Седемте рилски езера. И един любопитен факт разкри Георги Илиев - учителят Петър Дънов е водил своите последователи и ученици до езерата именно през хижа "Вада". 

Ива Дойчинова разговаря с Иван Панкев, Радослав Мирчев и Георги Илиев.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В средата на процеса

В рубриката "Младите легенди", Елена Пъневска разговаря с арх. Борис Тикварски, За първи път от 15 г. България ще участва на Венецианското биенале на архитектурата, а Камарата на архитектите в България обяви победителя от националния конкурс за проект, който ще се изпълни в българския павилион. Екипът на архитект Борис Тикварски спечели конкурса с..

публикувано на 04.02.23 в 15:00
Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов

Адресите на любовта - Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов

Семейната хармония на Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов е като любовна бяла врана На фона на поредицата от драми, изневери и скандали в писателските среди и сред софийската бохема между двете войни, семейната хармония на Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов е като любовна бяла врана. И макар житейската им съдба след девети септември 1944..

публикувано на 04.02.23 в 14:00

От проблемите се научава повече

Отворени врати по Инженерна роботика за деца ще се проведат на 5, 11 и 12 февруари от 10:00 ч. до 12:00 ч. в  Университет за деца  в София. Подрастващите ще се запознаят с възможностите на новите инженерни технологии и ще очертаят перспективи за развитието си като инженери в съвременния динамичен високотехнологичен свят. Ще бъдат представени..

публикувано на 04.02.23 в 11:53

Още с първата страница почваме да се смеем

Темз Арабаджиева от "С книги под завивките" за романа на Ел Косимано "Финли Донован се справя изключително добре": "Недоспала съм, книгата се чете наведнъж. Още с първата страница почваме да се смеем, което не е присъщо на трилърите. Запознаваме се рано сутрин с Финли, която освен, че е самотна майка, е и писателка, която вече е профукала аванса за..

публикувано на 04.02.23 в 10:54

Терапевтите като преводачи

Как да говорим с партньора, за да бъдем разбрани?  Съветите на психолога и психотерапевт Биляна Вълчева : "От 6 клас се роди идеята, че искам да съм психолог, но от 2009 съм дипломиран. Работя с хиляди хора. Работя със семейства и с деца. Всичко е общ кръг, в който се въртим. Емоциите ни и разболяват, но и ни помагат да оздравеем. Често травмата..

публикувано на 04.02.23 в 10:00

Бягане с усмивка

Бягане в Южния и в Западния парк – интервю на Ана Попова с един от основните организатори Георги Станоилов . Старт ще има точно в 10 ч. и в още 12 града в България, сред които Варна, Бургас и Пловдив. Бягането се провежда всяка събота и привлича стотици любители на спорта сред природата.   „5 км. дистанция е подходяща за широк кръг от хора,..

публикувано на 04.02.23 в 09:36

Ще бъдат предприети мерки срещу графитите по сградите

Главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков разкри подробности в предаването "Ритъмът на столицата", относно намеренията на Столичната община да се обособят конкретни места, на които графити артистите могат да творят без да пречат и без да ги грози глоба. Паралелно с това ще започне почистване на фасадите на сградите поне в..

публикувано на 03.02.23 в 18:51