Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виктория Бешлийска

Различията в днешния ни език идват от историята и контакта с други езици

Виктория Башлийска
Снимка: личен архив

Преди години Виктория Бешлийска прави своя страница във фейсбук, за да споделя впечатления от пътувания и от книги. Постепенно прераства в общност заради инициативата “Обичам българските думи”, която тя създава с идеята да върне някои забравени български думи, по-поетични и рядко използвани. Днес нейната страница има около 22 хиляди последователи, които също споделят свои впечатления и дават предложения за думи.


Различията в езика днес идват от историята и от контакта с много други езици. Взели сме много думи от тях, които сме развили като свои, чрез добавяне на ново значение или на морфологично ниво - чрез добавяне на наши окончания. Това прави много интересен начина на звучене на думите, отбеляза Виктория.

Наскоро успяхме да надзърнем и между страниците на първия й роман „Глина“, в който е преплела позабравените български думи със старите български занаяти. 

Трудно ли е да използваш думи като – кина, любаво и чуфълига, без да получаваш странни погледи от събеседника? 

Чуйте в интервюто на Александра Илева с Виктория Бешлийска.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02
Илиян Царибродски - експерт в ключарския бранш, гост в

Как да предпазим дома си от крадци и какво трябва да знаем за ключалките?

Илиян Царибродски е собственик на една от най-големите фирми за ключарски услуги в София. Той практикува професията си вече 19 години. За него тя е страст, по която се запалва случайно покрай своя баща, когато е бил едва 16-годишен. Споделя, че никога не се е изкушавал да злоупотребява с професионалните си умения. „Ако някой ми е казвал нещо да..

публикувано на 25.11.22 в 18:55
Габриела Руменова

Проучвайте и четете условията при пазаруване

Хората нека не губят разумната преценка от Черния петък. Да не купуват само защото има намаления и да разчитат, че после в 14-дневен срок могат да върнат покупката, ако са разочаровани. Това посъветва слушателите на Радио София експертът Габриела Руменова от „Ние, потребителите“. Имаме право да върнем продукт само ако е купен онлайн, но..

публикувано на 25.11.22 в 18:10