Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко детски книги от 2020 г. за слушащи и четящи

Снимка: издателства

Изминалата година неистина беше пълна с предизвикателства. И в извънредната ситуация с коронавирусна епидемия авторите на детска литература успяха да убедят, че четенето е магия– родителите и децата се върнаха към общуването чрез книгата.

Това отбеляза пред Радио София Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Тя посочи, че през годината са излезли доста и стойностни детски книги, но колкото и да е трудно, ако трябва да препоръча заглавия за коледен подарък, тя би се спряла на:

- „Ана Ана“ - поредица от комикси за развитие на визуалните умения на най-малките;

- комикс за Пипи Дългото чорапче с илюстрации на Ингрид Ванг Нюман;

- след „За Коледа ще си бъда у дома” в България излезе и втора книга с истории на прасенцата Тууд и Пъдъл;

- „Три приказки“ от Умберто Еко, илюстрирани от любимия му художник Еудженио Карми. Книгата беше издадена у нас в края на 2020-а и е подходяща и за деца, и за родители.

Чуйте още в разговора на Гергана Пейкова с Валентина Стоева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертната и спортна зала "Арена София" вече е с нов спонсор и име

Ръководството на Национална спортна база (НСБ) ЕАД проведе успешни преговори и подписа нов договор за генералното спонсорство на многофункционалната спортна зала „Арена София“ с игралната платформа 8888.bg, съобщшиха от дружеството. Съгласно условията на договора, от 1 септември 2024 година официалното име на залата ще бъде „Арена 8888 София“...

публикувано на 03.09.24 в 17:30

Как столичните училища се подготвят за Първия учебен ден

Как започва новата учебна година в столичните училища с новоизбрани директори на училищата. Подробности разказва събеседничката на Катя Василева - директор на Първа езикова гимназия Емилия Иванова По думите на Иванова това е най-голямата професионална гимназия в страната. Тя е с 1350 ученици, които се обучават в 50 паралелки по 6 специалности,..

публикувано на 03.09.24 в 17:00

Пазарът на труда в края на лятото

Пазарът на труда в края на лятото. Пазарът на труда у нас в края на лятото и началото на есента - предизвикателства, тенденции, търсене, заплати? Подробности по темата разказа Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. По думите му има..

публикувано на 03.09.24 в 16:00

Каква подкрепа получават първокласниците за предстоящата учебна година?

За адаптацията  на първокласниците към предстоящата учебната програма е разговорът с Таня Груева - директор на 4-то  Основно училище "Проф. Джон Атанасов" . Преминаването от детската градина към училище си е доста сериозен процес, понякога и доста стресиращ за най-малките. "Тази година очакваме 125 нови ученици, първолачета , които ще..

публикувано на 03.09.24 в 15:26
Проф. Константин Каракостов(вляво)  и проф. Боньо Лунгов с Крис Илиев

Проф. Боньо Лунгов и проф. Констаннтин Каракостов за предстоящия сезон на Кукления театър

Двама души с най-разпознаваемите и успешни имена в сферата на кукления театър бяха гости в предаването "Добър вечер, София" – професор Боньо Лунгов и проф. Константин Каракостов.  А кцент в разговора бе предстоящия сезон и съпътстващата го Национална академия, в която и двамата са преподаватели. Младият проф. Каракостов е стожер на предстоящия..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Григор Димитров се бори за полуфинал на US Open срещу Франсис Тиафо

Най-успешният ни тенисист Григор Димитров ще играе след полунощ (не преди 3:30 ч.) на централния корт „Артър Аш“ на Откритото първенство на Съединените щати. В двубой от четвъртфиналите българинът ще срещне Франсис Тиафо, поставен род №20 в схемата. След ранните отпадания на Алкарас и Джокович тенисистите виждат шанс за себе си, но това..

публикувано на 03.09.24 в 11:59
Концертът в София е на 22 февруари 2025 г.

Алтернативната готик група "The Beauty Of Gemina" идва в София

Швейцарската алтернативна готик група The Beauty Of Gemina  ще има концерт в София на 22 февруари 2025 г., в София, съобщават организаторите. Майкъл Зеле създава групата през 2006 г. Очарованието на тяхната музика се намира в елегантността на мрачната естетика и в харизмата на певеца, автор на песни, композитор, китарист и продуцент, посочва..

публикувано на 03.09.24 в 10:21