Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастасия Събева и Августина-Калина Петкова - съмишленички в живота и на сцената

Снимка: Катя Василева
Мери Попинз в театър София, Снежната кралица в Сатиричния театър, Ромео и Жулиета в Младежкия театър, Кралят Елен в театър „Азарян“, Зарови ме в небето в театър „Възраждане“ са все представления, под които стои подписът на Анастасия Събева като режисьор, а колкото до Августина-Калина Петкова  - опитайте се да се сетите за невъзможен талант на сцената - владее ги всичките.
Общото между двете е, че са от обещаващите и впечатляващи имена на театралната ни сцена. А тези две чудни момичета са и най-добри приятелки в живота.

Любимият им глас от Радио София пък е Катя Василева и само да бяхте видели снимката им с радиоводещата от изложбата с гласовете на Радио София пред кино Кабана...


“Едно от най-ценните неща в нашата работа е да намериш съмишленик, който да вярва в теб и да те подкрепя, а Августина (актрисата Августина-Калина Петкова) за мен е първо това, след това е актриса, приятелка, съквартиранта и всичко останало”, казва режисьорът Анастасия Събева.

“Анастасия е човек, на който мога да се доверя. Каквато и идея да има, каквото и да ѝ хрумне, толкова неща сме направили заедно. Освен, че сме приятели, чисто професионално съм израснала благодарение на нея. Винаги съм разчитала на нейната оценка, преценка, мнение и на вдъхновение, с което е способна да заразява не само мен, но всички около себе си”, казва актрисата Августина-Калина Петкова

“Когато започнем някакъв проект заедно, нещата се случват във всеки един час на денонощието. Но наистина, когато имаш съмишленик до себе си, когато имаш човек, който ще ти се върже на идеята и на акъла, малко се чувстваш, все едно няма какво да те спре, преградите започват да се рушат по-лесно и по-бързо”, обяснява актрисата Августина-Калина Петкова.

В сегашната пандемична ситуация, двете съмишленички се справят, колкото и да им е трудно.

“Не може да се каже, че не ни е трудно, но в крайна сметка духът е най-важен. Това е нашата работа, защото аз винаги мисля, че изкуството и в частност театърът, с който ние се занимаваме, една от основните му функции е да държи духа и светлината в хората”, казва Анастасия Събева.

Още от усмихнатия разговор на Катя Василева с Анастасия Събева и Августина-Калина Петкова - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сблъсъкът „София срещу провинция" - тази вечер, в кино „Кабана“

„София срещу провинцията“ е темата на stand-up Comedy сблъсъка, тази вечер в кино „Кабана“ . Шестима комедианти от Inside Joke Stand-up Comedy - трима от столицата и трима от дълбоката провинция, ще премерят шеги и пънчове. „Тази вечер очаквайте шеги и закачки, най-вече за хора над 18 години . Хора се оплакват от нашето заглавие..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Националната галерия отбелязва 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев с изложбата „Корени”

По повод 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев (1931-1987),  Националната галерия представя изложбата „Корени“ – 16 съвременни скулптори за Галин Малакчиев . „ За изложбата съм поканила съвременни български скулптури. Искахме да отбележим 90-годишнината от рождението на Галин Малакчиев по по-различен начин – именно..

публикувано на 27.07.21 в 17:07

Детските градини в София все „по-умни“

Столичната община въвежда система от иновативни решения за производство на „Зелена енергия“ и „Умни“ комунални услуги в ДГ „Сърничка“ в Младост IV. Проектът е насочен към повишаване на енергийна ефективност в най-голямата детска градина в страната и включва производство на „зелена“ енергия за собствено потребление и дистанционен..

публикувано на 27.07.21 в 16:51

Злоупотребата със захар в храната може да повлияе върху психиката

Прекалената употреба на захар в храната може да доведе до проблеми в психиката, пише Medical Express. Изследвания са показали, че фруктозата, която се съдържа в рафинираната захар, стимулира реакция, подобна на търсенето на храна при остър глад. Такова поведение предполага импулсивност, желание за нещо ново, агресивно и спешно вземане на..

публикувано на 27.07.21 в 16:45
Ваня Дункова

Психомоториката - метод за израстване на децата чрез игра

Психомоториката е метод, който чрез психоемоционално и социално развитие подпомага здравословното израстване на децата, чрез двигателно и телесно изразяване и съвместна игра. Психомоториката е добре забравен стар метод . Все по-често липсва при децата играта, каза в ефира на радио София Ваня Дункова от Българската асоциация за..

публикувано на 27.07.21 в 16:32
Проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт

Проф. Яна Симова: В топлото време не сменяйте рязко температурата и носете широки дрехи

Намираме се в седмицата с едни от най-високите температури за годината. Очаква се в края на месеца термометрите да прескочат 40 градуса . И топлото, и студеното време влияят на нашето здраве . Те могат да увеличат заболеваемостта и дори смъртността от сърдечно-съдови заболявания . Това каза в ефира на радио София п роф. Яна Симова,..

публикувано на 27.07.21 в 15:59

Заради ремонт на колектор под бул. “Гоце Делчев“ променят маршрути на тролеи и автобуси

Започват строително-монтажни работи на канализационния колектор под бул. “Гоце Делчев“ на 28 юли 2021 г., съобщиха от „Софийска вода“ АД. Ремонтът е на важно съоръжение с правоъгълно сечение, което отвежда отпадъчните води от жилищната територията между бул. „България“, ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Костенски водопад“ и бул. „Гоце Делчев“...

публикувано на 27.07.21 в 14:26