Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Стоилова представя

Изкуствен интелект: Топ 5 проекти и решения

Снимка: https://pixabay.com/

Пандемията стимулира развитието на технологиите във всички насоки, включително в сферата на изкуствения интелект. Само в Европа ускорението на дигитализацията шест месеца на годината се оценява на това за период от три до седем години напред, заяви пред Радио София Елица Стоилова, специалист по развитие на чатботовете.

Проектите, съдържащи изкуствен интелект, са по-дългосрочни, но няколко реализации в различни стадии на развитие правят особено впечатление през изминалата година.

Елица Стоилова открои своите Топ 5 събития в областта на изкуствения интелект:

Дигиталните хора - неони бяха едно от иновативните творения на годината. Те са генерирани компютърно, но всеки от тях има своя личност и професия и са програмирани да имат поведението на човек, като проявяват емоции, говорят различни езици и имат памет за срещите и разговорите с хора. Те ще могат да бъдат назначавани на работа, за да изпълняват различни дейности дигитално.

77 екипа от 19 страни работят върху роботи - аватари, управлявани от изкуствен интелект. Прототипите на десетте най-добри модела ще бъдат завършени през 2022 година и ще бъдат насочени към производство. Хората, свързани с такива машини, ще могат да се “пренасят” в други места на планетата и чрез тях да извършват опасни дейности.

Дигиталните двойници са още едно проявление на изкуствения интелект. Известни личности вече имат такива дубльори. “Майкрософт” пък работи върху създаването на дигитален чатбот на конкретно лице, което може да бъде заместител в социалните мрежи.

Елица Стоилова

И две любопитни разработки намират място в списъка на Елица Стоилова.

Един от бившите програмисти на екипа на Амазон за създаване на алгоритмите на "Алекса" е създал приложение за превод на поведението на котки. Използвайки машинно обучение, програмата слуша звуците, които издават котките, и предлага превод на човешки език. Заедно с това то се адаптира към всяка отделна котка. В плановете на компанията е и разработването на умен нашийник.

И накрая идва най-известната любовна приятелка в света. Тя е китайка, но всъщност чатбот с изкуствен интелект и характер на жена. Виртуалните й любовни връзки са стотици милиони, а според нейните почитатели разговорите с нея са като с истински човек. Нещо повече - тя привързва към себе си тези, които имат нужда от общуване. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42