Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елица Стоилова представя

Изкуствен интелект: Топ 5 проекти и решения

Снимка: https://pixabay.com/

Пандемията стимулира развитието на технологиите във всички насоки, включително в сферата на изкуствения интелект. Само в Европа ускорението на дигитализацията шест месеца на годината се оценява на това за период от три до седем години напред, заяви пред Радио София Елица Стоилова, специалист по развитие на чатботовете.

Проектите, съдържащи изкуствен интелект, са по-дългосрочни, но няколко реализации в различни стадии на развитие правят особено впечатление през изминалата година.

Елица Стоилова открои своите Топ 5 събития в областта на изкуствения интелект:

Дигиталните хора - неони бяха едно от иновативните творения на годината. Те са генерирани компютърно, но всеки от тях има своя личност и професия и са програмирани да имат поведението на човек, като проявяват емоции, говорят различни езици и имат памет за срещите и разговорите с хора. Те ще могат да бъдат назначавани на работа, за да изпълняват различни дейности дигитално.

77 екипа от 19 страни работят върху роботи - аватари, управлявани от изкуствен интелект. Прототипите на десетте най-добри модела ще бъдат завършени през 2022 година и ще бъдат насочени към производство. Хората, свързани с такива машини, ще могат да се “пренасят” в други места на планетата и чрез тях да извършват опасни дейности.

Дигиталните двойници са още едно проявление на изкуствения интелект. Известни личности вече имат такива дубльори. “Майкрософт” пък работи върху създаването на дигитален чатбот на конкретно лице, което може да бъде заместител в социалните мрежи.

Елица Стоилова

И две любопитни разработки намират място в списъка на Елица Стоилова.

Един от бившите програмисти на екипа на Амазон за създаване на алгоритмите на "Алекса" е създал приложение за превод на поведението на котки. Използвайки машинно обучение, програмата слуша звуците, които издават котките, и предлага превод на човешки език. Заедно с това то се адаптира към всяка отделна котка. В плановете на компанията е и разработването на умен нашийник.

И накрая идва най-известната любовна приятелка в света. Тя е китайка, но всъщност чатбот с изкуствен интелект и характер на жена. Виртуалните й любовни връзки са стотици милиони, а според нейните почитатели разговорите с нея са като с истински човек. Нещо повече - тя привързва към себе си тези, които имат нужда от общуване. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община работи по два варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Столичната община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на..

публикувано на 19.01.21 в 18:54

Изложбата "Дюрер срещу дюнер" с критика към съвременното консуматорско общество

"Дюрер срещу дюнер" е изложба на графика, рисунка, живопис на варненския артист Калоян Илиев - Кокимото , в която той отправя критика към съвременното консуматорско общество, използвайки класическите творби на Албрехт Дюрер. Върху гравюрите на известния артист от XVI век Кокимото нанася своя коментар, добавяйки нови герои или променяйки..

публикувано на 19.01.21 в 18:17

Атакуваха "Ти броиш" с голям брой фалшиви профили

Преди дни онлайн платформата "Ти броиш" стана обект на атака под формата на регистрация на много фалшиви профили. На практика, обаче, не е била нарушена сигурността, а самата форма за записване се управлява от Google и е много трудно да бъде "пробита". Фалшивите профили са били създадени с фалшиви имена и телефони, като е подаден сигнал и до..

публикувано на 19.01.21 в 15:52

Пункт ще приема опасни отпадъци в Нови Искър и Челопечене

Първият за 2021 г. мобилен пункт за безвъзмездно събиране на опасни отпадъци, образувани от домакинствата, ще бъде за столичните райони „Нови Искър“ и „Кремиковци“. На 22 януари (петък), от 8.30 ч. до 11.30 ч. пунктът ще бъде разположен в гр. Нови Искър , ул. „Искърско дефиле“ № 121, районна администрация „Нови Искър“, паркинга пред 31-ва..

публикувано на 19.01.21 в 15:52
Проф. Красимир Гигов

Красимир Гигов: Получаваните ваксини се поставят веднага на следващия ден

На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи пред Радио София проф. Красимир Гигов . Според плана това е първата от петте предвидени фази, обясни ръководителят на Националния ваксинационен щаб . Единствено в София около половината от заявените ще се..

публикувано на 19.01.21 в 15:09

Нова градина в "Овча купел" отваря наесен врати за 150 деца

С бюджета за тази година осигуряваме строителството общо на 45 детски градини и ясли, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  Тя инспектира строежа на нова детска градина в столичния квартал "Овча купел", която е една от дванадесетте, които в момента се строят в града. "Една от стратегическите ни цели за 2021 г. е строителството на детски градини,..

публикувано на 19.01.21 в 14:15
Снимка: ibl.bas.bg

Какво представлява българският език днес

Съвременният български език е функция от много процеси през годините. Специфичен период за родния ни език е така нареченият "социалистически период". Тези, които са го преживели, помнят, а тези, които не са, е хубаво да знаят за него. Какви са били отличителните черти от на езика през периода на социализма и има ли остатъци от него в..

публикувано на 19.01.21 в 14:07