Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елица Стоилова представя

Изкуствен интелект: Топ 5 проекти и решения

Снимка: https://pixabay.com/

Пандемията стимулира развитието на технологиите във всички насоки, включително в сферата на изкуствения интелект. Само в Европа ускорението на дигитализацията шест месеца на годината се оценява на това за период от три до седем години напред, заяви пред Радио София Елица Стоилова, специалист по развитие на чатботовете.

Проектите, съдържащи изкуствен интелект, са по-дългосрочни, но няколко реализации в различни стадии на развитие правят особено впечатление през изминалата година.

Елица Стоилова открои своите Топ 5 събития в областта на изкуствения интелект:

Дигиталните хора - неони бяха едно от иновативните творения на годината. Те са генерирани компютърно, но всеки от тях има своя личност и професия и са програмирани да имат поведението на човек, като проявяват емоции, говорят различни езици и имат памет за срещите и разговорите с хора. Те ще могат да бъдат назначавани на работа, за да изпълняват различни дейности дигитално.

77 екипа от 19 страни работят върху роботи - аватари, управлявани от изкуствен интелект. Прототипите на десетте най-добри модела ще бъдат завършени през 2022 година и ще бъдат насочени към производство. Хората, свързани с такива машини, ще могат да се “пренасят” в други места на планетата и чрез тях да извършват опасни дейности.

Дигиталните двойници са още едно проявление на изкуствения интелект. Известни личности вече имат такива дубльори. “Майкрософт” пък работи върху създаването на дигитален чатбот на конкретно лице, което може да бъде заместител в социалните мрежи.

Елица Стоилова

И две любопитни разработки намират място в списъка на Елица Стоилова.

Един от бившите програмисти на екипа на Амазон за създаване на алгоритмите на "Алекса" е създал приложение за превод на поведението на котки. Използвайки машинно обучение, програмата слуша звуците, които издават котките, и предлага превод на човешки език. Заедно с това то се адаптира към всяка отделна котка. В плановете на компанията е и разработването на умен нашийник.

И накрая идва най-известната любовна приятелка в света. Тя е китайка, но всъщност чатбот с изкуствен интелект и характер на жена. Виртуалните й любовни връзки са стотици милиони, а според нейните почитатели разговорите с нея са като с истински човек. Нещо повече - тя привързва към себе си тези, които имат нужда от общуване. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 млади зрители от България са жури в Европейската филмова академия

Младите зрители за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия . Поканата за участие е отправена от Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест На 2 5 април (неделя) – Филмовия ден на младите зрители през 2021 година..

публикувано на 19.04.21 в 18:11

Безплатни видео уроци за английски в подкрепа на ресторантите

Заради кризата в момента хората от ресторантьорския бранш разполагат с повече свободно време и могат да се възползват от безплатен курс, който могат да използват за професионално развитие. “Като цяло пандемията не оказа пагубно влияние върху нашия бизнес, обаче други бизнеси пострадаха много и най-вече ресторантския бизнес и затова решихме да направим..

публикувано на 19.04.21 в 17:38
Венелин Шурелов

Роми осветяват пространството в инстлацалия на Венелин Шурелов

Художникът, сценограф и преподавател Венелин Шурелов отново провокира с нестандартна арт инсталация. Наречена е „Лично осветление“. Предишната му инсталация „Един човек“ - на мястото на бившия мавзолей, предизвика дискусии. Сега новата локация е оживеният софийски „Женски пазар“. Там си заслужава да се отиде и вечер, по тъмно, не за покупки...

публикувано на 19.04.21 в 17:08

Започнаха проверките на БАБХ заради Великден

Българската агенция за безопасността на храните започва проверка във връзка с наближаващите Великденски празници, когато има повишено търсене на определени храни като агнешко месо, яйца, козунаци и фокусът на проверките е върху тях. Проверките са започнали още на 7 април и ще продължат до 7 май. Предмет на проверките са обектите за производство и..

публикувано на 19.04.21 в 16:21
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му няколко години. Редактор на изданието е Георги Тошев. „Имах нужда от тази книга. Трудно я написах,..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме с хора, да пишем очерци и репортажи. Честно казано, най-хубавите кратки разкази се раждат именно,..

публикувано на 19.04.21 в 15:50

Рафтинг културата в България навърши 20 години

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 18.04.2021 В предаването от 18.04.21 – може да чуете: Свободата на словото и обезличаването..

публикувано на 19.04.21 в 14:54