Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минималната заплата вече е 650 лв., а минималната пенсия - 300 лв.

Снимка: архив

От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 300 лв. Така всеки втори пенсионер на практика ще получава от този месец една и съща сума, независимо от индивидуалния си осигурителен принос. Максималната пенсия става 1440 лв. И при двете увеличението е 20%. Всички останали пенсионери с пълен принос към системата ще чакат 1 юли, за да получат осъвременяване по швейцарското правило с 5%.

Минималната заплата също се променя и става 650 лв. Спрямо миналата година увеличението е с 6.5%. С минималната заплата се увеличава и минималният осигурителен доход, който става 650 лв. за всички с изключение на земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които ще се осигуряват върху минимум 420 лв.
Максималният осигурителен доход остава 3000 лв.

Обезщетенията за безработица остават без промяна - минималната дневна сума ще е 12 лв., а максималната - 74.29 лв. Обезщетението за гледане на дете до 2 години остава 380 лв. месечно. Няма промяна и в начина на изплащане на болничните - през първите три дни работодателят плаща 80% от дохода, а от четвъртия ден НОИ поема 70%.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Цонев

Момчил Цонев: От Габрово помагат на опълченците на Шипка с храна, вода и лекуват ранените

“Хората свързват 3 март и празникът със Шипка, но не се замислят в детайли за онези месеци на боеве. Габрово е градът, който в тези месеци помага на опълченците с дрехи, храни, вода и болнично лечение (в болница е превърната Априловската гимназия). Затова винаги, когато мога на 3 март или покрай честванията на Шипченската епопея през август,..

публикувано на 03.03.21 в 13:12

Над 200 доброволци засаждат гора с много ползи за хора и животни

Над 2000 медоносни и плодни дървета засаждат днес доброволци по инициатива на Гората.бг . Целта е с нови липи, ябълки, череши, дюли, джанки и др. да бъде оформена медоносна и ветрозащитна гора до с. Петърч , обясни пред Радио София Никола Рахнев . Той е създателят на инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ и „Гората“,..

обновено на 03.03.21 в 13:08

Незаконният дърводобив у нас достига до една трета от общия

Незаконната сеч носи около 150 млн. лева годишно на бракониерите в България . През последната половин година само в Световния фонд за дива природа (WWF) -България“ са подадени над 30 сигнала по телефон и по имейл, съобщи пред Радио София Яна Барзова от организацията. Още около 30 сигнала са подадени и чрез мобилното приложение, пуснато през..

публикувано на 03.03.21 в 12:22

2 плода и 3 зеленчука дневно пазят сърцето

Американски диетолози са разработили здравословни диетични насоки за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и рак. За да си осигурят дълъг и здравословен живот, хората трябва да консумират по 2 плода и 3 зеленчука дневно. Изследването е публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация „Circulation“. Авторите са анализирали данни..

публикувано на 03.03.21 в 10:51

Ерик Холзи - американецът с подкаст за българска история

Подкаст за българската история прави и американецът Ерик Холзи , който живее от няколко години в София. Освен с подкаста за българска история той работи и по още един проект - книга на английски за българската история. Ерик Холзи е роден във Вашингтон, но след като за първи път идва тук през 2009 година като чуждестранен студент в Американския..

публикувано на 03.03.21 в 10:35

Подкаст на Сдружение "Българска история" с интригуващи теми от миналото ни

Издателската дейност е най-сериозната част от работата на Сдружение "Българска история", които се занимават и с култура, литература, с исторически туризъм, но от 2020 г. имат и свой подкаст - Istoria.bg . Той е посветен на родното минало, но информацията е поднесена по по-различен начин, защото платформата на подкаста е по-различна и дава..

публикувано на 03.03.21 в 10:15
Емил Джасим

Емил Джасим: На 3 март празнуваме извоюваната свобода

3 март е много важен празник, защото празнуваме свободата и то извоюваната свобода. Големият проблем идва именно от това четене на празника - дали тази свобода ни е подарена от някого или отвоювана, казва преподавателят по история Емил Джасим. Тази дата чества един договор, с който всъщност залага голямата, дълбоката мечта за обединение на българския..

публикувано на 03.03.21 в 09:54