Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията не е променила финансовите навици на българите

Георги Заманов
Снимка: Алианц Банк

Българинът продължава да бъде спестовен и да събира парите си в банка. В същото време делът на отпуснатите кредити, остава относително константен спрямо периода преди кризата и за това има много причини. 

2020 г. може да се раздели на два периода - когато имаше по-активен социален и икономически живот, тогава броят на заявленията за кредити е равен на този през 2019 г., а след периода на локдаун, хората са идвали по-рядко до офисите на банките.

“Има онлайн платформи за кредитиране, но те не поемат и не обработват по-голямата част от исканията, какъвто би бил един ипотечен или фирмен кредит”, казва Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц Банк" и член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.      

По думите му броят на отказаните кредити през 2020 г. не се различава съществено от броя на отказаните кредити при предишни години. “Отказ на кредит е, когато кредитополучателят не отговаря на рисковата политика на банката (ако има недобра кредитна история или ако доходите на кредитополучателя не са достатъчни, за да покриват вноските по кредита)”, обяснява той.

Банковият сектор е достатъчно предпазлив след кризата от 2008 г. “Финансовият сектор като цяло, не само в България, но и в цяла Европа науча много от предишната криза и това, което научи беше вкарано от регулаторите - от Централните банки и съответно от политиките на банките. Не мисля, че тази година е с нещо по-различна от това, което сме предлагали през последните пет години”.

Механизмът, който предвижда кредитният мораториум, който се въведе след пандемията предвиждаше две възможности - клиентът да плаща лихва, но да не плаща главница. Втората възможност е да не плаща и лихва, и главница, която съответно да се пренесе в края на периода. В момента има и удължен срок за плащане, плюс допълнително три месеца, т.нар. кредитна ваканция.

Ръстът на депозитната база в България през последните години е значителен. “Ако се направи съпоставяне на депозитната база в България и ръстът на кредитите, то определено депозитната база расте много по-бързо отколкото ръста на кредитите”, казва той.

Между 4 и 5 млрд. е ръстът на депозитната база на годишна база, срещу малко над 1 млрд. ръст на ипотечното кредитиране и около 1 млрд. ръст на потребителското кредитиране, т.е. депозитната база расте 2.5-3 пъти по-бързо като абсолютни стойности, отколкото ръстът на кредитите.   

Чуйте интервюто на Данаил Конов с Георги Заманов. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03

Колко е тънка границата между продуктивността и бърнаута за IT специалистите

Смята се, че IT специалистите работят спокойна и добре платена работа, но кадрите в бранша също са особено застрашени от професионално прегаряне (бърнаут). Дейността е свързана с умствено напрежение и креативност, често пъти сроковете за изпълнение са малки и всичко това води до изчерпване, подчерта пред Радио София Пламен Михайлов , редактор в..

публикувано на 04.03.21 в 12:58

Провалът може да бъде и стъпка към успеха

Чували сме да казват "интуицията не греши", както и "целта оправдава средствата", но дали е така, когато става дума за перфекционизма? Може ли той да се превърне в добродетел и какъв е пътят към това? Едно е сигурно, че когато човек се вслушва в сърцето си и прави неща, които харесва и обича – от всички страни те изглеждат лесни и приятни,..

публикувано на 04.03.21 в 10:23

Подкастът на Ratio е за любопитни не само към науката

Ако сте любопитни или поне науката много ви привлича, този подкаст е за вас. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са, анонсират създателите на Ratio подкаст . В него може да се чуят неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Епизодите са на български или английски език, в зависимост..

публикувано на 04.03.21 в 09:52