Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Психологът Вилияна Малева: По-трудно е да се комуникира в днешно време

Има една известна фраза, според която най-важното в комуникацията е да слушаш това, което не се казва. Малко по-различно е в момента положението, когато често общуваме през социалните мрежи и различни канали за комуникация.

“В момента много от нас работят от вкъщи онлайн и се губи много голяма част от комуникацията, когато не можем да виждаме събеседника си”, казва клиничният психолог д-р Виляна Малева.

Трябва да се чете между редовете и много неща като тонът, с който говори другият човек, начинът по който се говори, мимиките на лицето, езикът на тялото също много често не може да се наблюдава. Затова е по-трудно да се комуникира в днешно време, особено, когато не можем да виждаме съответния човек, с когото разговаряме”, допълва психологът.

По-трудно е да се разграничи и комуникативната тишина от мълчанието, но единият начин да излезем от неловка ситуация, е просто да попитаме събеседника си дали ни слуша в момента.

Според психолога при по-интровертно настроените хора, изолацията и работата от дома може да допадне, но на много хора личният контакт ще липсва, а чувството на самота и депресия може да бъде повишено, което може да промени и възприятията ни за света. Могат да се променят и възприятията ни за хората, с които общуваме, точно защото е по-трудно да разчетем езика на тялото.   

Липсата на лична комуникация между малките общности също става по-трудна, но от друга страна може да ги направи по-гъвкави и комуникативни и дори могат да намерят начин да продължават да функционират по изключително ефективен начин. Когато човек е мотивиран, има ценност, има кауза и цел, може да намери и начин, коментира д-р Вилияна Малева.

Чуйте целия разговор на Мария Илиева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12