Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Стаменова: Децата са едно голямо, шумно и разхвърляно щастие

Надежда Стаменова
Бабинден е ден, когато акушерките си спомнят за всички бебета, минали през ръцете им, както и ден, в който много жени изпращат снимки на децата си на своите акушерки, с благодарности.  

“Това е ден, в който се чувстваме вдъхновени, окрилени и благодарни, че съдбата е избрала нас, за да посрещаме новия живот. Да бъдеш акушерка означава всеки ден, когато си на работа, да си откраднеш по малко щастие от тържеството на живота. Професия, която дава сили и убеждава, че животът има смисъл и продължава", каза в ефира на "Радиокафе" акушер Надежда Стаменова по случай Бабинден.

За нея е кауза не само това жените да могат да раждат децата си със щастие и да си спомнят със щастие за този момент, а и за момичетата, които стават акушерки, да виждат, че има бъдеще в тази професия.

Връщането на обществения престиж на тази професия се случва постепенно. “Престижът ще се върне с положителната работа на акушерките и със законодателните промени, които ще ѝ позволят наистина да разпери криле над бременните и раждащите жени, така че да получат добра акушерска грижа, Едва тогава, ние ще можем в пълнота да заемем мястото си в обществото и в системата на здравните грижи”, коментира тя.

По думите е ѝ все повече жени се доверяват на изцяло акушерски практики. По думите на Стаменова може да се говори за бейби бум, защото в болницата, където работи, през изминалата година са отчели над 2000 раждания.

“За бейби бум в страната, т.е. за някаква промяна в тенденцията за раждаемостта и естествения прираст обаче е трудно да се говори, защото според статистиките има много места, където има дори нулева раждаемост. В нашата болница мога да кажа с категоричност, че имаме повече новородени отколкото в един прилично голям град като Благоевград, Плевен”, коментира тя.

Надежда Стаменова е майка на три деца и общото ѝ усещане от голямото семейство е, че децата са едно голямо, шумно, разхвърляно щастие. За тези, които за първи път стават родители, Стаменова казва, че е важно да бъдат уверени в себе си, защото майката винаги прави най-доброто за своето бебе.  

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46