Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

120 години история на трамвая в София

6
Снимка: Трамвайно депо "Красна поляна"

Отбелязваме 120 години от пускането на първия трамвай в София. Навремето са внесени първите 25 мотриси от Белгия, а днес по улиците на София всеки ден се движат над 800 градски автобуса, трамвая, тролея и метровлака. За няколко години бяха подменени с нови 90% от автобусите, бяха пуснати първите 35 електробуса и се очаква още 85 да бъдат доставени. От Столичната община обещават, че тази година ще има 100% обновяване на тролеите в градския транспорт. На финала е и процедура за закупуване на още 25 трамвая, които се добавят към 38-те нови, купени през последните години. 

Ако погледнем назад във времето, ще видим, че първият трамвай в София тръгва през януари 1901 година. Пускането му е градски и медиен фурор. Тогавашен вестник излиза със съобщение:

„...столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всесветския прогрес - първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица, грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелетата му и на жиците отгоре“.

Първите трамвайни вагони са с открити платформи, а салонът е разделен на две класи - първа и втора. Общата дължина на линиите е 23 км, разказа инж. Николай Николов, ръководител на депо "Красна поляна". Той ни връща повече от век назад, във времето на първата трамвайна линия в София и припомня как е изглеждал първият трамвай.

Чуйте интервюто на Евелина Стоянова с инж. Николай Николов


Снимки: Евелина Стоянова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сламена горила гони коронавируса, ама предизвика струпване на любопитни

Жителите на селище в Япония са прибягнали до драстични мерки, търсейки начини да противодействат на продължаващата коронавирусна пандемия, пише в. "Дейли стар". За да плашат Covid-19, суеверните обитатели на Шикузен, префектура Фукуока, са издигнали гигантско сламено чучело, изобразяващо горила - символ на сила и могъщество. Изработката на..

публикувано на 18.01.21 в 13:39

Игра на карти учи децата на 40 финансови понятия

Финансовата грамотност е част от необходимите полезни знания за всеки човек, но за нея в българското училище все още не се обръща достатъчно внимание. Много от родителите се питат как да водят разговори с децата си по отношение на парите. Иван Атанасов обаче не е като повечето родители. Той работи от 20-ина години в сферата на финансите...

публикувано на 18.01.21 в 13:28

Събраха в книжка любимите игри от детството

105 интересни, любими и предизвикателни игри, истории, загадки и въпроси за любопитстване, учудване и размишление. Всичко това е събрано в новата книга „Игри и предизвикателства за малки и големи“, а срещата на децата с природата заема много важно място в нея. Занимателните задачи провокират както децата, така и родителите, и бабите и дядовците, каза..

публикувано на 18.01.21 в 12:23

Първа за 2021-ва година премиера за НАТФИЗ изгрява със заглавието "Посещението на старата дама"

Първата за 2021-ва година премиера за НАТФИЗ изгрява със заглавието "Посещението на старата дама" по Фридрих Дюренмат. Едно заглавие, често поставяно на сцена, ни предава посланията за проблемите на съвременното общество. Дюренмат изгражда многопластови образи, силни психологически портрети и голяма доза гротеска. Сценографията на представлението е..

публикувано на 18.01.21 в 12:12

Медиация за междусъседски спорове прилагат в столичния район "Средец"

Центърът за разрешаване на спорове ( ЦРС ) започна първата в България (а може би и в Европа) програма за междусъседска медиация. Проектът се осъществява в „Средец“ и от услугите на проекта ще се възползват жителите на този столичен район. Идеята е на Албена Комитова е учредител и председател на ЦРС. Още преди около 2 години е обсъждала..

обновено на 18.01.21 в 12:11

Ген. Мутафчийски: Ваксинационните центрове да работят до 22 часа

Ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи и да работят до 22.00 ч., за да се обхванат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, когато започне масовата имунизация. Това предложение е направено пред Националния ваксинационен щаб, каза ген. Венцислав Мутафчийски , началник на Военномедицинската академия.  Мутафчийски и негови..

публикувано на 18.01.21 в 11:26

Деси Николова – народната певица, която завладява с доброто си сърце

Деси Николова е отдаден изпълнител на българския фолклор, традицията и красотата на музиката и силата ѝ да помага, и сплотява хората. Гласът на Деси и обаянието на народната песен вълнуват българските сърца, чрез традиционното звучене на фолклора от Самоковския регион. Освен с гласа си, Деси завладява и с доброто си сърце, като всяка година се..

публикувано на 18.01.21 в 11:15