Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 1,88 млрд. лева ще разполага София тази година

1 милиард и 880 милиона лева са заложените средства в проекта за бюджет на София за 2021 година.

Три са стратегическите цели - ремонт и изграждане на пътни артерии и изграждане на канализация, осигуряване на места на децата в детските градини, подобряване на качеството на въздуха и чистота на града.

1,375 млрд. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните. Има сериозно увеличение на държавно делегираните дейности, които са насочени към увеличаване на заплати на учителите, социални дейности и здравеопазване. 

509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София, като 296,3 млн. лв. от тях са безвъзмездните средствата, които сме привлекли от европейски програми. 

Най-голям обем инвестиции са планирани за изграждане на стратегическата инфраструктура на София. 

140 млн. лв. в бюджет 2021 са насочени за изграждане на транспортна инфраструктура, вкл. реконструкция на трамваен път. В списъка с обекти са изграждането на нови булеварди - бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове.

В бюджета за транспортна инфраструктура се предлагат ключови основни ремонти и реконструкции, които подобряват градската свързаност и са дългоочаквани от гражданите – бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“. 

50 млн. лв. са насочени за ремонти в кварталите и пътна безопасност. 

През 2021 година трябва да започне изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация с европейски средства по програма „Околна среда“ -ПСОВ „Кубратово“ и ВиК в районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя. Общо 30,1 млн. лв. са планирани за изграждане на ВиК-инфраструктура. 10 млн. лв. от тях са осигурените от държавата за изграждане на връзката между водопроводите на язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“.

Втората стратегическа цел е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6 годишна възраст. В бюджет 2021 са заложени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. Очакванията са през тази и следващата година да бъдат открити 185 нови групи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на образованието и науката

Публикуваха второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли. 

публикувано на 19.07.24 в 15:25

От понеделник уредите в пунктовете за ГТП трябва да са свързани с "Автомобилна администрация"

Всички уреди в пунктовете за годишни технически прегледи трябва от понеделник, 22 юли, да бъдат свързани с електронната система на "Автомобилната администрация". Това напомни пред "Хоризонт" нейният заместник-изпълнителен директор Станимир Арабаджиев:  На пунктовете, които не са спазили новото изискване, ще бъдат налагани санкции, включително..

публикувано на 19.07.24 в 15:24
Красимир Димитров

Екипи на столичната "Аварийна помощ и превенция" се включиха в гасенето на пожара в с. Воден

К метът на София Васил Терзиев  е изпрати л снощи екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в село Воден, по искане на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Александър  Джартов . Общо 12 души от дирекцията, с тежка верижна техника /МБТ/, пожарна кола, УТВ и оборудване  за..

публикувано на 19.07.24 в 13:54
Цветомир Петров

Ще определят вр. и.д. кмет за столичните райони "Оборище" и "Илинден"

Доклади за определяне на временно изпълняващи длъжността кметове на районите "Оборище" и "Илинден" е внесъл до Столичния общински съвет (СОС) председателят му Цветомир Петров , съобщи самият той в своя профил във Фейсбук. Повод за докладите дават прекратените правомощия на двамата районни кметове от Общинската избирателна комисия (ОИК) . В..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Президентът Румен Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 08:14

До 29 юли затварят за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември"

От днес е затворено за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември" за пренареждане на гранитния паваж и изграждане на две дъждоприемни шахти, съобщиха от Столичната община. Кръстовището ще остане затворено до 29 юли. Обектът бе изпълнен по проект “Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от Централна..

публикувано на 18.07.24 в 16:14

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за октомври 2023 - април 2024 г.

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода октомври 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:44