Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София все още няма създаден скейтпарк

Снимка: www.skatebg.com

София все още не разполага с многофункционален скейтпарк. Според Александър Кюркчийски причините за това са много, но се свеждат до една - липса на желание от страна на Столичната община. Той е част от група, които карат скейтборд още от 1986 година, като тогава са се борили за правото си да карат скейтборд където и да е.

“От 90-та година досега продължаваме да се борим за това право”, казва той. От страна на Столичната общината отговарят уклончиво на молбите им за парк, като междувременно не изпълняват проектите, които залагат.

В същото време от Общината твърдят, че ако се изгради подобен парк, това ще се превърне в място, където се събират младежи с лоша репутация и това ще се отрази зле на района.

През годините им е предлагано да се създаде подобн парк в крайните квартали, но това не е опция за скейтбордистите, защото във всяка европейска столица в XXI век има централен скейтпарк, както и скейт паркове в кварталите, в София обаче няма никъде такъв.        

Чуйте целия разговор на Елмира Джома в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Антикорупционен фонд

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа. "Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е..

публикувано на 15.08.24 в 15:10

Фотоизложба в помощ на климата

Според експертите светът отчита 11-тата поредна година с рекордно горещи месеци, а 2024 г. може да бъде първата, в която затоплянето ще надмине границата от 1.5 °C (сочена за критична в докладите на учените към ООН и Парижкото споразумение). Последиците за България са видими в екстремните прояви на времето – липса на сняг през зимата,..

публикувано на 15.08.24 в 13:14

Установиха щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България

По предварителни данни в България са установени Covid щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на..

публикувано на 15.08.24 в 13:10
Църквата

Феноменът на жените-религиозни виртуози по примера на Преподобна Стойна

„Феноменът на жените религиозни виртуози – по примера на култа към неканоничната българска светица Преподобна Стойна“ е озаглавено научното изследване, което д-р Александра Михалска от университета „Адам Мицкевич“ в Полша представи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя има дългогодишна връзка с България. Занимава се..

публикувано на 15.08.24 в 11:35

Стартира кампания "Спасителен автомобил"

Започна кампания за набиране на средства за закупуване на високопроходим спасителен бус за "Планинско спасяване – област Пазарджик". Спасителният бус не само ще улесни транспортирането на доброволците при пожари, наводнения, аварии и издирвания, но и ще облекчи значително преноса на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни..

публикувано на 15.08.24 в 10:40
Стотици миряни се стекоха в манастира

Почитаме Успение Богородично

Днес, 15 август е най-големият от всички църковни празници - Успение Богородично, посветен на Божията майка. Той е свързан с т. нар."заспиване" на Св. Богородица. На 64 години тя се моли в Елеонската планина, когато й се явява архангел Гавриил, с палмова клонка в ръка, и й известява, че след 3 дни духът й ще премине в царството небесно. Преди да..

публикувано на 15.08.24 в 09:47