Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Снимка: Светлана Петкова Личен архив

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не се проверяват и регулират от институции. Много често обявите не отговарят на истината и животните се гледат в лоши условия. Открита е активна търговска мрежа за животни на стойност хиляди левове между България, Хърватия, Полша, Кипър, Румъния, Испания и Германия. 

На фона на това има много изоставени животни, както в ЕС, така и в България - изоставени от страх заради несигурността на ситуацията или защото са взети за подарък или като необмислено емоционално решение, докато хората са си вкъщи, предвид епидемиологичните мерки. Голяма част от броя животни на улицата - кучета и котки всъщност идват от домовете или са нежелани поколения на домашни любимци. Всяка година има хиляди нови нежелани, изоставени или изгубени котки и кучета. 

По последни данни от 2020 г. на "4 лапи - България", само на територията на София има над 20 000 бездомни котки, а в Пловдив те са над 10 000, по данни на "Зооветеринарен комплекс Пловдив". За разлика от ситуацията и подхода към намаляване на популациите на бездомните кучета, в България много от общините не предприемат никакви мерки за намаляване на увеличаващия се брой популации от бездомни котки. Само 1 некастрирана бездомна котка и нейните поколения могат да създадат до 20 000 нови бездомни котки за 4 г., ако не се кастрират. 

От организацията EU Dog & Cat Alliance отправят следните препоръки към страните от ЕС и в частност към българските власти и регулаторни органи, като резултат от проучването за търговията с животни:

1) Необходими са мащабни кампании за отговорно вземане на решение за домашен любимец и информираност и отговорно отношение и грижа за отглеждането му;
2) Стратегия за регулация на рекламите и обявите за домашни любимци, особено за продажба на породисти кучета и котки;
3) Проверка на сайтовете и авторите на обявите за регистрации, сертификати и адекватна грижа и условия за животните;
4) Мерки за справяне с нелегалната търговия на породисти животни в ЕС.  

Има 2 основни фактора, които оказват влияние на популацията на безстопанствените кучета и котки в България: 

1) липса на контрол върху собствениците на домашни кучета и котки и тяхното развъждане 

2) нисък процент на кастрирани домашни кучета и котки в България, което създава предпоставка за много нови поколения 

За справяне с проблема е важно все повече стопани да бъдат информирани и отговорни в отглеждането на домашен любимец, все повече да избират осиновяването пред покупката на куче или коте, както и да има по-добър контрол и регулация от общини и регулаторни органи над домашните любимци. 

В момента тече дарителска кампания за "Помощ за бездомните котки в НУЖДА"

Мирена Тодорова обясни пред Радио София каква дейност в полза на животните извършва сдружението Dare 2 Care Animals, което от 2020 година е член на организацията EU Dog & Cat Alliance.

Чуйте интервюто на Петя Калнакова с Мирена Тодорова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33