Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Снимка: Светлана Петкова Личен архив

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не се проверяват и регулират от институции. Много често обявите не отговарят на истината и животните се гледат в лоши условия. Открита е активна търговска мрежа за животни на стойност хиляди левове между България, Хърватия, Полша, Кипър, Румъния, Испания и Германия. 

На фона на това има много изоставени животни, както в ЕС, така и в България - изоставени от страх заради несигурността на ситуацията или защото са взети за подарък или като необмислено емоционално решение, докато хората са си вкъщи, предвид епидемиологичните мерки. Голяма част от броя животни на улицата - кучета и котки всъщност идват от домовете или са нежелани поколения на домашни любимци. Всяка година има хиляди нови нежелани, изоставени или изгубени котки и кучета. 

По последни данни от 2020 г. на "4 лапи - България", само на територията на София има над 20 000 бездомни котки, а в Пловдив те са над 10 000, по данни на "Зооветеринарен комплекс Пловдив". За разлика от ситуацията и подхода към намаляване на популациите на бездомните кучета, в България много от общините не предприемат никакви мерки за намаляване на увеличаващия се брой популации от бездомни котки. Само 1 некастрирана бездомна котка и нейните поколения могат да създадат до 20 000 нови бездомни котки за 4 г., ако не се кастрират. 

От организацията EU Dog & Cat Alliance отправят следните препоръки към страните от ЕС и в частност към българските власти и регулаторни органи, като резултат от проучването за търговията с животни:

1) Необходими са мащабни кампании за отговорно вземане на решение за домашен любимец и информираност и отговорно отношение и грижа за отглеждането му;
2) Стратегия за регулация на рекламите и обявите за домашни любимци, особено за продажба на породисти кучета и котки;
3) Проверка на сайтовете и авторите на обявите за регистрации, сертификати и адекватна грижа и условия за животните;
4) Мерки за справяне с нелегалната търговия на породисти животни в ЕС.  

Има 2 основни фактора, които оказват влияние на популацията на безстопанствените кучета и котки в България: 

1) липса на контрол върху собствениците на домашни кучета и котки и тяхното развъждане 

2) нисък процент на кастрирани домашни кучета и котки в България, което създава предпоставка за много нови поколения 

За справяне с проблема е важно все повече стопани да бъдат информирани и отговорни в отглеждането на домашен любимец, все повече да избират осиновяването пред покупката на куче или коте, както и да има по-добър контрол и регулация от общини и регулаторни органи над домашните любимци. 

В момента тече дарителска кампания за "Помощ за бездомните котки в НУЖДА"

Мирена Тодорова обясни пред Радио София каква дейност в полза на животните извършва сдружението Dare 2 Care Animals, което от 2020 година е член на организацията EU Dog & Cat Alliance.

Чуйте интервюто на Петя Калнакова с Мирена Тодорова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26