Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инаугурацията на баба Данче

Антония Енева
Снимка: Радио София

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера.
Спешавам се аз, изкачвам два етажа и се явявам по служба. Така де, спорим понякога, за пред хората, ама и тандем го играем, когато трябва.

От вратата баба Данче ме хваща натясно:
- Как можа, забрави ме, казва - все едно ме няма. Не ме споменаваш даже и хората питат какво става. Обидена съм, да знаеш.
- Добре, казвам аз - преди да е стигнал кислород до мозъка ми. Предлагам ти още сега да ти направим една инаугурация.

- В никакъв случай, казва баба Данче. Аз съм казала - и корона да хвана, пак не отивам в болница, никакви доктори. Братовчеда от трънско ми прати от онзи инверме...как беше, нещо като твоята дума, дето каза.
- Ивермектин се казва, показвам знания аз, ама е за краста по добитъка.
- Тъй де, ама кучето е живо - вметва съседката и се сеща: А ти какво каза?
-  Казах инаугурация - встъпване в длъжност. Още тук и сега те обявяваме за президент на Мерудията, без избори, с моя единствен глас. Пък и датата си я бива. На 22-ри януари, преди 4 години Румен Радев официално стана президент. Имаше инаугурация така да се каже. Е, без лейди Гага, но с Росен Плевнелиев. Там беше човека, за разлика от Тръмп в Америка.

- Знам го това, казва баба Данче. Гледах в сряда бтв. Kазаха, че Бионсе ще пее, ама я нямаше. А на набора Байдън какво да му гледам...спрях телевизора и си пуснах радиото да слушам Лъчко. Много го харесвам това момче. И президента харесвам - търпелив, напет и самолет може да вдигне. Ама Бойко най ми е на сърце, обаче много го гонят ей...Без маска ходел. Каква е тая работа, знаеш ли?

Ето каква: Партия АБВ дава премиера Бойко Борисов на прокуратурата. Причината е, че на срещите си с жителите на Дъбница и Хаджидимово премиерът е бил без маска. Това обяви Румен Петков, показа снимки и каза: „Тази сутрин ми се скъса душицата, като гледах бат Милко как го наказват“. (Милко Калайджиев и още около 50 човека празнували в заведение в Пловдив и после отнесли яки глоби за неспазване на мерките. По този казус премиерът вчера каза:

Те трябваше да глобят половината държава, за какво ли не. Да ме глобят, но навсякъде съм с маска”. (Бойко Борисов)

“Май ще трябва тези работи да ги документираме и да ги показваме”. (Йордан Цонев)

- А, това не беше ли Йордан Цонев. Как влезе тука ненадейно? Но като се замисля, умее ги той тези неща, знае как. Ето годината на хаир му тръгна заместник председател на ДПС стана и пръв борец за мир и дружба.

“Ние не сме отправяли никога отровни стрели”. (Йордан Цонев)

Не ме лъжи....отровни стрели. ( песен на Графа)

- Аз и Графа харесвам - вика баба Данче развълнувана. Не е президент, но пък може да го назначим за министър на музиката. Аз вече нали съм инаугурирана в Мерудията. А онова момче, дето прилича на Индиана Джоунс с дълга коса, с трудното име ще го направим шеф на общественото хранене. И няма да прави протести, и ресторантите ще работят...

- Алибегов се казва, бабо Данче - уточнявам аз. Но има някои нюанси тази работа с ресторантите, трябва да се прави разлика. Я чуй, как го обясни Ангел Кунчев:

Едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш в 10.00 - 10.30, друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората. Като удариш две ракии да ти паднат ограниченията и да почнат вече контактите много усилено”. (Ангел Кунчев) 

Паднат ли ограниченията и като почнат контактите, трябва да си твърд като Борисов и да се отбраняваш:
“Спазвам дистанция, как да не спазвам. Това че някой ще се засили до мене да дойде, аз го отблъсквам”. (Бойко Борисов)

- И аз съм така, като се кача на градския автобус - напрегна се съседката. В метрото по-добре беше, като ходех до Славка в Хаджи Димитър, ама на - пропаднало нещо, затвориха го.

- Авария има, казвам аз. И не е пропаднало, а се е надигнал релсовия път.

Е той да не е от дърво!

- Не е, ама пусто реката минавала наблизо, казва шефа на метрото Стоян Братоев:

В близост се намира Перловската река. Още по време на строителството, тя провокира веднъж строителството…Но има заместващ автобус". (Стоян Братоев)

- Дано стане скоро, че тези автобуси - хич не ми ги хвали. Трябва да ги отблъсквам хората. Все едни дядовци, дето не си пият билобата, маските си забравят… Трябва като на остров Бали наказания - казва баба Данче и ми цитира вестник 5-та възраст. Там ако хванат някой без маска го карат да прави 50 лицеви опори, а който я носи на брадата-15. Е, тогава коронавирус не ти трябва - само млади левенти ще има по автобусите.

- Ох, бабо Данче, казвам - да вземем да приключваме. Да кажем като Тръмп на изпращането му във военната база Ендрюз: „Дадохме всичко от себе си“. И да слагаме точката.

И това ли беше инаугурацията ми – пита моята мила съседка. Да не вземеш да ми спретнеш някой импийчмънт след някоя друга седмица. Или да викнеш Марешки да ми каже, че съм поредният случайно попаднал тука президент, който е обезличил институцията?

- Няма, тържествено обещавам аз.
- Закълни се.
- Заклех се!
- Добре тогава. В понеделник ще сменят вертикалните щрангове, та ще извикам този, художника Симеон Кръстев да ни сложи на една картина. Я виж, Бойко и Вучич какви са хубави с тръбите на Балкански поток... За днес стига толкова работа.

Сега звънни на Милко да дойде да попее малко - ей тъй, за Цвят и мерудия.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Златков по трасето

България като домакин на Световното първенство за младежи и девойки по ски

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07.03.2021 В предаването: разговор от студиото на Радио София с редактора Лъчезар Христов; за..

публикувано на 08.03.21 в 19:42
Кадър от филма „Черупки“

„Черупки“ на Слава Дойчева ще има премиера на София Филм Фест

Последният късометражен филм „Черупки“ на режисьора, сценарист и актриса Слава Дойчева продължава фестивалния си път. След като вече получи награди, филмът е в програмата на София Филм Фест . Ще можем да го гледаме на 14 и 15 март в Дома на киното. Преди това Дойчева познаваме от нейните ленти „Брак“, с Мартина Апостолова, и „Майка две“...

публикувано на 08.03.21 в 18:09

Подпомагат кампании, посветени на жертви от домашно насилие

За трета година на 8 март от фондация „ BCause “ помагат на организации, които работят пряко с жени и деца, преживели от домашно насилие. Почти 6000 лв. са дарени за седмица от индивидуални дарители през двата дарителски инструментa - DMSbg.com и Platformata.bg . „Избрахме днешния ден, защото датата със символно значение, свързана е с..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

„Виктория“ - новият театрален проект на режисьора Йордан Славейков

„Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков . В центъра на монодрамата e конфликтът майка-дъщеря. Това е поредната авторска пиеса за режисьора. “Виктория е съвсем обикновена жена, неуспяла куклена актриса, жена с драматична любовна и семейна история. В моята монодрама се опитвам да отговоря на въпроса какво се..

публикувано на 08.03.21 в 16:35

В район "Изгрев" има пет подлеза, четири от които се нуждаят от сериозен ремонт

Сигнал за проблемен подлез в район "Изгрев" е получен в Радио София. Проблемният подлез се намира между Борисова градина и Семинарията. Подлезът има сериозни проблеми с осветителните тела, мазилката и тавана. “В район "Изгрев" има пет подлеза. Няма целево финансиране за поддръжка на подлези”, коментира кметът на района инж. Делян Георгиев . През..

публикувано на 08.03.21 в 16:22

Граждани протестират срещу инсинератори, искат чист въздух

Граждански сдружения организират протестно шествие, акция и изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци . Поводите са два и са в двата края на България - търгът за изпълнител на мега проекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня . И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който..

публикувано на 08.03.21 в 15:13

Иновативни решения в помощ на медицината

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.    “Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници...

публикувано на 08.03.21 в 14:09