Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инаугурацията на баба Данче

Антония Енева
Снимка: Радио София

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера.
Спешавам се аз, изкачвам два етажа и се явявам по служба. Така де, спорим понякога, за пред хората, ама и тандем го играем, когато трябва.

От вратата баба Данче ме хваща натясно:
- Как можа, забрави ме, казва - все едно ме няма. Не ме споменаваш даже и хората питат какво става. Обидена съм, да знаеш.
- Добре, казвам аз - преди да е стигнал кислород до мозъка ми. Предлагам ти още сега да ти направим една инаугурация.

- В никакъв случай, казва баба Данче. Аз съм казала - и корона да хвана, пак не отивам в болница, никакви доктори. Братовчеда от трънско ми прати от онзи инверме...как беше, нещо като твоята дума, дето каза.
- Ивермектин се казва, показвам знания аз, ама е за краста по добитъка.
- Тъй де, ама кучето е живо - вметва съседката и се сеща: А ти какво каза?
-  Казах инаугурация - встъпване в длъжност. Още тук и сега те обявяваме за президент на Мерудията, без избори, с моя единствен глас. Пък и датата си я бива. На 22-ри януари, преди 4 години Румен Радев официално стана президент. Имаше инаугурация така да се каже. Е, без лейди Гага, но с Росен Плевнелиев. Там беше човека, за разлика от Тръмп в Америка.

- Знам го това, казва баба Данче. Гледах в сряда бтв. Kазаха, че Бионсе ще пее, ама я нямаше. А на набора Байдън какво да му гледам...спрях телевизора и си пуснах радиото да слушам Лъчко. Много го харесвам това момче. И президента харесвам - търпелив, напет и самолет може да вдигне. Ама Бойко най ми е на сърце, обаче много го гонят ей...Без маска ходел. Каква е тая работа, знаеш ли?

Ето каква: Партия АБВ дава премиера Бойко Борисов на прокуратурата. Причината е, че на срещите си с жителите на Дъбница и Хаджидимово премиерът е бил без маска. Това обяви Румен Петков, показа снимки и каза: „Тази сутрин ми се скъса душицата, като гледах бат Милко как го наказват“. (Милко Калайджиев и още около 50 човека празнували в заведение в Пловдив и после отнесли яки глоби за неспазване на мерките. По този казус премиерът вчера каза:

Те трябваше да глобят половината държава, за какво ли не. Да ме глобят, но навсякъде съм с маска”. (Бойко Борисов)

“Май ще трябва тези работи да ги документираме и да ги показваме”. (Йордан Цонев)

- А, това не беше ли Йордан Цонев. Как влезе тука ненадейно? Но като се замисля, умее ги той тези неща, знае как. Ето годината на хаир му тръгна заместник председател на ДПС стана и пръв борец за мир и дружба.

“Ние не сме отправяли никога отровни стрели”. (Йордан Цонев)

Не ме лъжи....отровни стрели. ( песен на Графа)

- Аз и Графа харесвам - вика баба Данче развълнувана. Не е президент, но пък може да го назначим за министър на музиката. Аз вече нали съм инаугурирана в Мерудията. А онова момче, дето прилича на Индиана Джоунс с дълга коса, с трудното име ще го направим шеф на общественото хранене. И няма да прави протести, и ресторантите ще работят...

- Алибегов се казва, бабо Данче - уточнявам аз. Но има някои нюанси тази работа с ресторантите, трябва да се прави разлика. Я чуй, как го обясни Ангел Кунчев:

Едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш в 10.00 - 10.30, друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората. Като удариш две ракии да ти паднат ограниченията и да почнат вече контактите много усилено”. (Ангел Кунчев) 

Паднат ли ограниченията и като почнат контактите, трябва да си твърд като Борисов и да се отбраняваш:
“Спазвам дистанция, как да не спазвам. Това че някой ще се засили до мене да дойде, аз го отблъсквам”. (Бойко Борисов)

- И аз съм така, като се кача на градския автобус - напрегна се съседката. В метрото по-добре беше, като ходех до Славка в Хаджи Димитър, ама на - пропаднало нещо, затвориха го.

- Авария има, казвам аз. И не е пропаднало, а се е надигнал релсовия път.

Е той да не е от дърво!

- Не е, ама пусто реката минавала наблизо, казва шефа на метрото Стоян Братоев:

В близост се намира Перловската река. Още по време на строителството, тя провокира веднъж строителството…Но има заместващ автобус". (Стоян Братоев)

- Дано стане скоро, че тези автобуси - хич не ми ги хвали. Трябва да ги отблъсквам хората. Все едни дядовци, дето не си пият билобата, маските си забравят… Трябва като на остров Бали наказания - казва баба Данче и ми цитира вестник 5-та възраст. Там ако хванат някой без маска го карат да прави 50 лицеви опори, а който я носи на брадата-15. Е, тогава коронавирус не ти трябва - само млади левенти ще има по автобусите.

- Ох, бабо Данче, казвам - да вземем да приключваме. Да кажем като Тръмп на изпращането му във военната база Ендрюз: „Дадохме всичко от себе си“. И да слагаме точката.

И това ли беше инаугурацията ми – пита моята мила съседка. Да не вземеш да ми спретнеш някой импийчмънт след някоя друга седмица. Или да викнеш Марешки да ми каже, че съм поредният случайно попаднал тука президент, който е обезличил институцията?

- Няма, тържествено обещавам аз.
- Закълни се.
- Заклех се!
- Добре тогава. В понеделник ще сменят вертикалните щрангове, та ще извикам този, художника Симеон Кръстев да ни сложи на една картина. Я виж, Бойко и Вучич какви са хубави с тръбите на Балкански поток... За днес стига толкова работа.

Сега звънни на Милко да дойде да попее малко - ей тъй, за Цвят и мерудия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредникът между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София до бул. Гоце Делчев до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде..

публикувано на 17.05.24 в 15:18

"Игрите на срама" - четене на нова асоциална поезия ще се проведе тази събота

Александър Арнаудов - главен редактор на онлайн списанието "Нова асоциална поезия" разказва за поредния 48 брой на изданието, който ще бъде посветен на риалити форматите и тяхното отражение върху обществото . Традиционно броят ще бъде представен с театрален пърформанс от трупата "Еделвайс" и с творбите на някои млади или утвърдени..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

Сценичното изкуство в помощ на опазването на околната среда

На 21 май 2024 г. (вторник), от 18 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – София ще бъде представен иновативният подход за устойчиво развитие в културния сектор "Театър на колела", разработен от екипа на италианската компания Mulino ad Arte. Екипът на Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) отправя..

публикувано на 17.05.24 в 14:38

Иглика Иванова: Медийната грамотност е движеща се мишена

Коалиция за медийна грамотност от години организира различни инициативи, насочени към младите хора. Коалицията обединява организации в областта на журналистиката, образованието и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Медийната грамотност е движеща се мишена, коментира пред Радио София Иглика Иванова..

публикувано на 17.05.24 в 13:07

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28