Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

Снимка: Радио София

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е отразено в доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ), посветен на пропагандата и дезинформацията срещу европейските институции в българските онлайн медии през миналата година.

Изследването посочва примери как дори политици, стигащи до самия връх на държавата, в името на вътрешнополитически цели нарочно тиражират негативно говорене за Европейския съюз, като налагат впечатление, че ЕС не е "нищо повече от източник на парични траншове, които винаги има кой да открадне". За 2023 година около 1000 публикации дневно разпространяват невярна информация Подробности разказа Вероника Димитрова - социолог, преподавател в СУ, изследовател.

По думите й тази машина е част от разпространението на проруската пропаганда у нас, тъй като около 80% от съдържанието на тези 400 хиляди статии се дължат на различни сайтове "гъби", ботове и агрегатори, които имитират медии и зад които стои един човек, или понякога двама.  

"Едната хипотеза е, че той работи за Руската Федерация и е свързан с това, другата хипотеза е, че сайтовете разпространяват такъв тип съдържание, защото се изхранват от реклама", каза Димитрова.

Тя отбеляза, че изследване на Георги Ангелов от Свободна Европа показва изследване на обвързаност не между 5 сайта, а между 30, всеки от който вероятно има множество субдомейни. По думите на Димитрова езикът на руската пропаганда е навлязъл масово и в традиционните медии в България, като пропагандният речник е удобен за водене на локални политически битки. Една от основните цели на този речник е да създава поляризация в обществото.

"Чисто в наративно отношение една от изненадите е, че за разлика от периода преди войната и това е една от промените през 2023 г., че ЕС в пропагандните наративи е представен по-скоро като подчинен на САЩ, това е една от конспиративните теории. В този смисъл основният враг на Русия, всъщност остава САЩ. Докато през последната година, вероятно и заради санкциите, които наложи ЕС срещу Русия, всъщност е повече и повече за ЕС започва да се говори като за директен враг, опонент на Русия", заяви тя.

По думите й не трябва да се доверяваме на различни поляризации, тъй като това ни кара да спрем да общуваме и да говорим по теми, които са важни. При спиране на общуването се наблюдава едно явление, което е изследвано и се нарича "ехокамера" и то е, че ние не можем да чуем различно мнение и поглед върху света, посочи Димитрова.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59