Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петко Георгиев: Предизвикателството пред качествената журналистика е да бъде чута

Медията е екипно изкуство, БНР е сред малкото останали острови на професионализъм в медийното море, убеден е известният журналист

Петко Георгиев
Снимка: 12plus3theadventure.org

Всяко време има своите предизвикателства. В сравнение с времето преди 30 години на журналистите днес е по-лесно, но в друго отношение има повече трудности. Заради огромния информационен поток и многото гласове (включително и платени или фалшиви), днес е много по-трудно да бъдеш чут. Да бъде чута качествената журналистика.

Това коментира пред Радио София журналистът и публицист Петко Георгиев, който е сред водещите на радиоемблеми като предаванията „12 + 3“, „Нощен Хоризонт“, „Неделя 150“.

Провокиран в деня, когато отбелязваме 86 г. от създаването на БНР, той призна, че се е привързал към радиомагията още като тийнейджър, слушайки БиБиСи и музикални предавания на къси вълни. Дебютирал е в „романтичните“ часове на нощния блок, след това е участвал в подготовката и реализацията на новаторското „12+3“, което стартира „в последната година на комунизма“ – 1989-а.

„Има огромна разлика между разрешеното слово и свободното. По време на перестройката имаше разрешено слово и много малко свободно. Тогава много хора направиха впечатление – у нас и в Съветския съюз, по радиото и по телевизията – с това, че сякаш нарушаваха табутата и правенето на журналистика. Днес обаче е доказано, че това се е правело по инициатива на партийното ръководство, а в някои случаи – на политическата полиция“, каза още Георгиев.

Според него едно от основните предизвикателства пред радиото днес и дигиталната трансформация, пътя, по който качествената журналистика отново да стигне до многобройните си потребители, които имат нужда от нея.

Границата между пропагандата и фалшивите новини често е само символична, смята журналистът.

„Медията е екипно изкуство. Редактори, водещи и репортери в „12+3“ бяха добре трениран отбор. За съжаление този сплотен екип беше разбит по поличитеска поръчка.
Без да изпитвам кой знае каква носталгия, горд съм, че има към какво добро да се върна“, посочи още Петко Георгиев.

С него разговаря Гергана Пейкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Българското национално радио навършва 86 години

Българското национално радио чества 86 години от създаването си. На 25 януари 1935 г. цар Борис ІІІ издава указ, с който одобрява наредба-закон за обявяване на радиоразпръскването в България за държавна собственост. За първи директор..

публикувано на 25.01.21 в 10:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

"Жените, на които Дебелянов предлага сърцето си, или го отхвърлят, или завършват трагично живота си" - така започва разказа си Магдалена Гигова.  "Раждай деца, плътско е, убива любовта" - думи на поета по повод първата му любов, станала оперна певица в..

публикувано на 08.05.21 в 14:05
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно..

публикувано на 08.05.21 в 10:42
ТУЕС фест 2021

ТУЕС фест - вярваш ли в идеите си, давай напред!

Среща с победителите от двудневното онлайн изложението на ученически проекти от Техническото училище към Техническия университет - София - ТУЕС фест. По време на събитието бяха представени 69 проекта на общо 130 ученици, които се бориха за отличието..

публикувано на 08.05.21 в 10:11
Стела Джамбазова

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 193 години, на този ден е роден големият човеколюбец Жан-Анри Дюнан - идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Как преминава един ден под знака на помощта, ще научим от Стела Джамбазова, председател на  Българския младежки..

публикувано на 08.05.21 в 09:38
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си..

публикувано на 07.05.21 в 18:12