Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да ускорим възвръщането на обонянието си след Covid-19

Снимка: Архив

Причините, поради които пациенти с коронавирус губят вкуса и обонянието си, все още не са напълно изяснени.
Руският неврофизиолог Александър Будик, цитиран от радио "Спутник", посочва начин за по-бързото възстановяване на загубената обонятелна способност.

Специалистът обяснява, че намаляването на възприятията за вкус и мирис се случва поради увреждане на чувствителни клетки. В допълнение това може да се дължи на факта, че поради заболяването невронната връзка, която отговаря за потока от сигнали към мозъка, е нарушена.

Д-р Будик допълва, че е възможно човек да възвърне обонянието си с помощта на специална "тренировка".
Лекарят препоръчва няколко пъти дневно да се вдишват силни аромати - на чесън, карамфил или кардамон.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламентбеше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се е в ниската политическа култура . В..

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички които си имал в живота си досега. Вече има едно друго същество, на което нуждите са пред твоите.“ –..

публикувано на 14.05.21 в 15:46

Ягодите на Сан Стефано 6

Емблематичната „Къща с ягодите“ е онова градско бижу, което помещава в себе си близо 100-годишна история. Тя е повече от архитектурен паметник. Това е сграда, която съхранява в себе си градски дух, класа и напомня за отминали времена и личности, които са били част от София. Сграда, която има свой собствен живот на столичната „Сан Стефано“ 6. Софийско..

публикувано на 14.05.21 в 15:03

Майчинство и работа по време на пандемия

Тази седмица в рубриката си “Хубава работа” Олга Василевска обръща внимание на темата за майчинството и работата по време на пандемия като ни среща с Мария Трифонова, която е майка на три деца, преподавател, ръководи кооператив и се занимава с каузата за европейски зелен рестарт.   “Денят ми е динамичен. Децата те учат да бъдеш по-пестелив и да не..

публикувано на 14.05.21 в 14:23
Пенчо Маркишки

Планетите се строяват за парад

Започва красиво видимо подреждане в почти права линия на Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на младата Луна (на 15 и 16 май). Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад - северозапад. За района на София най-подходящо за наблюдение е около 21:40 часа на 14 май. За учените Парадът на планетите няма да донесе някакви..

публикувано на 14.05.21 в 13:52
Художникът Иван Яхнаджиев със свои картини

Иван Яхнаджиев: Българските деца носят колорит в себе си

Художникът Иван Яхнаджиев ще рисува заедно с талантливи ученици от Националната хуманитарна гимназия и деца от школите по изобразително изкуство в Благоевград на 17 май. “Повече от 20 години рисувам с деца и в България, и в чужбина. Има голяма разлика. Друго е детето като се събужда сутрин или отива на училище да вижда планина близо до него, някаква..

публикувано на 14.05.21 в 13:25