Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Стоян Георгиев: Любовта има три компонента

Понякога се налага да изберем между нашия собствен комфорт и удобството на семейството

Снимка: Pixabay
Емоционална обвързаност, общи цели и добър интимен живот. Това са на пръв поглед факторите, които могат да превърнат една връзка в успешен брак. Истината обаче е, че семейното щастие зависи от още много фактори и изпитания, през които се преминава.

“В човешкия живот винаги има тестове, в които понякога ни се налага да изберем между нашия собствен комфорт и удобството на семейството. Това може да бъде свързано със ситуация на семеен член, може да е свързано с работа, която ни се предлага и която би ни струвала цената на благосъстоянието на членовете на семейството, може да бъде различен казус или грижа за възрастен човек.

Рано или късно, човек е изправен пред такъв избор и смятам, че това са от тестовете на живота, които си струва да преминем решително”, казва семейният терапевт д-р Стоян Георгиев, който е член на журито в конкурса “Вашата рецепта за успешен брак”.

Дълбоко вкоренено в природата на човек е да избере комфорта, но хора които са били изправени пред подобен избор, са споделили пред терапевта, че решението им да изберат семейното щастие пред личния комфорт, е едно от най-ценните решения, които са правили.

Според д-р Георгиев любовта има три компонента. Вярност, посвещение и обединяване в името на една дългосрочна цел, кауза и оставянето на наследство и предаването на ценности на следващото поколение. Друг компонент е емоционалната близост, с която всичко започва и не би трябвало да спира, а да съпътства брака, а третият компонент е сексуалността, без която бракът не би имал интимно изражение. Тези компоненти са важни за стабилността на брака.

На базата на опита си, семейният терапевт казва, че двойките с влошен брачен живот са били изправени пред даден избор, в определен етап от живота си, когато нещата не са се случвали добре. Вероятно им е липсвала една от тези съставки и така са загубвали посоката, но в следствие на тяхната решимост да изяснят всичко и да положат необходимите усилия, са успявали да запазят брака си.  

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с д-р Стоян Георгиев в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Децата помагат за здрав и щастлив брак

Семейни двойки съставят рецептурник за успешен брак

Кои са устойчивите и важни елементи на един успешен брак ? Това е тема и провокация към семейните двойки на инициативата Седмица на брака . А   предизвикателството е от конкурса "Вашата рецепта за успешен брак" , чиито отговори – всички,..

публикувано на 26.01.21 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Морова

Без публика изкуството губи споделянето, но вдъхновението е вълнуващо

Четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г., влизат в проекта „Без публика“ на Росина Пенчева . Тя е фотограф и от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на..

публикувано на 10.05.21 в 20:19

С фотолентата си Веселина Николаева надниква в интимността и стига до конфронтация

Един от водещите съвременни български фотографи, работещи с наративна фотография - Веселина Николаева, подрежда в Галерия Синтезис 21 портрета и 2 пейзажа в изложба, озаглавена Lucid Eyes . Откриването е на 13 май от 16:00 ч. „Доверието е в..

публикувано на 10.05.21 в 18:28

Анита Гергова: Не карайте детето, а го мотивирайте

Обяснимо е, че една майка има повод за гордост, когато е родила и отглежда трите си деца. Нашият гост обаче - Анита Гергова , е и лектор, а в стремежа си да възпита породените си отрочета (на 5, на 3 и на 1,5 години), осъзнава, че за родители като..

публикувано на 10.05.21 в 17:02

15 млади дизайнери в състезание за голямата награда на конкурса IDEAMODA

15 млади дизайнери и техните колекции са финалисти и ще се състезават за голямата награда на конкурса IDEAMODA , организиран от Нов Български университет. На 12 май финалистите ще представят колекциите си пред публика, а журито, в което участват изявени..

публикувано на 10.05.21 в 15:58

Как Масалитинов, Лазаркевич и други белоемигранти идват в България

В изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" (на ул. „Московска“ 5) е подредена изложбата „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ , посветена на 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци, емигрирали след края на гражданската..

публикувано на 10.05.21 в 15:39

Фондация за поредна година подпомага талантливи деца

Фондация "Шанс за децата и природата на България" започва националната си програма "Награди, стипендии и отличия". За 11-та поредна година обявяват програма за финансово стимулиране на деца от цялата страна, които имат постижения в национални,..

публикувано на 10.05.21 в 14:29

Проф. Боян Дуранкев: „Посткорона“ на Скот Галоуей е пророческа книга

Откакто коронавирусът завладя планетата, се появиха много книги за него. И медицински, научни, прогностични, и художествени. Свой особен поглед предлага Скот Галоуей под заглавие „Посткорона“ . В книгата си авторът – познавач на пазарните..

публикувано на 10.05.21 в 13:22