Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Георгиев: Любовта има три компонента

Понякога се налага да изберем между нашия собствен комфорт и удобството на семейството

Снимка: Pixabay
Емоционална обвързаност, общи цели и добър интимен живот. Това са на пръв поглед факторите, които могат да превърнат една връзка в успешен брак. Истината обаче е, че семейното щастие зависи от още много фактори и изпитания, през които се преминава.

“В човешкия живот винаги има тестове, в които понякога ни се налага да изберем между нашия собствен комфорт и удобството на семейството. Това може да бъде свързано със ситуация на семеен член, може да е свързано с работа, която ни се предлага и която би ни струвала цената на благосъстоянието на членовете на семейството, може да бъде различен казус или грижа за възрастен човек.

Рано или късно, човек е изправен пред такъв избор и смятам, че това са от тестовете на живота, които си струва да преминем решително”, казва семейният терапевт д-р Стоян Георгиев, който е член на журито в конкурса “Вашата рецепта за успешен брак”.

Дълбоко вкоренено в природата на човек е да избере комфорта, но хора които са били изправени пред подобен избор, са споделили пред терапевта, че решението им да изберат семейното щастие пред личния комфорт, е едно от най-ценните решения, които са правили.

Според д-р Георгиев любовта има три компонента. Вярност, посвещение и обединяване в името на една дългосрочна цел, кауза и оставянето на наследство и предаването на ценности на следващото поколение. Друг компонент е емоционалната близост, с която всичко започва и не би трябвало да спира, а да съпътства брака, а третият компонент е сексуалността, без която бракът не би имал интимно изражение. Тези компоненти са важни за стабилността на брака.

На базата на опита си, семейният терапевт казва, че двойките с влошен брачен живот са били изправени пред даден избор, в определен етап от живота си, когато нещата не са се случвали добре. Вероятно им е липсвала една от тези съставки и така са загубвали посоката, но в следствие на тяхната решимост да изяснят всичко и да положат необходимите усилия, са успявали да запазят брака си.  

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с д-р Стоян Георгиев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Децата помагат за здрав и щастлив брак

Семейни двойки съставят рецептурник за успешен брак

Кои са устойчивите и важни елементи на един успешен брак ? Това е тема и провокация към семейните двойки на инициативата Седмица на брака . А   предизвикателството е от конкурса "Вашата рецепта за успешен брак" , чиито отговори – всички,..

публикувано на 26.01.21 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2027 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване –..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение..

публикувано на 28.03.24 в 14:06