Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златни слушалки е "медалът" в Зимната олимпиада за феновете на аудиокниги

За около 2 години българи са изслушали 2 500 000 часа книги от наши и чуждестранни автори

Снимка: storytel.com

Нова олимпийска страст може да донесе награда на запалените по книгите.
Наистина, не става дума за спорт, а за страст.

Въпросната Зимна Олимпиада е по слушане на аудиокниги, а организатор е платформата Storytel. Финалът е на 12 февруари.

За приза „Златни слушалки“ вече са минали „състезанието“ в 2 от категориите: Любим жанр и Време за слушане. Тримата победители във втората ще бъдат обявени днес.
Има време да се включите в други три категории на олимпиадата: Любим ден за слушане (25 – 29 януари), Брой изслушани книги (1 – 5 февруари) и Най-много изслушани часове (8 – 12 февруари).
За големия приз кандидатстват слушатели, участвали поне в 3 от категориите.

Победителят се определя на случаен принцип, чрез жребий, обясни пред Радио София Лиза Василева – мениджър в Storytel.

Тя отбеляза, че в България имаме традиция в четенето на книги. Имаме добри издателства. Читателите са любопитни.
Платформата предлага над 1700 произведения в електронен и аудио формат на български и около 50 000 на английски.

Някои от текстовете са прочетени от любими актьори, други – от самите автори (например Георги Господинов).

До момента от български потребители са изслушани 2 500 000 часа книги от български и чуждестранни автори.

  • Storytel се ражда в Швеция преди около 15 години и вече има присъствие в 21 страни. Потребителите в света са над 1,5 милиона.
    В България платформата е от края на 2018 година.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Лиза Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напишете писмо до себе си. Има кой да ви го прати, дори след 20 години

Ако можете да изпратите писмо до бъдещото си Аз какво ще напишете? Това не е фантасмагория или предговор към книга от библиотека „Галактика“. Евентуалните писма на смелите участници са в основата на дългосрочния проект „Self lab“ . В семплото описание присъстват участник и автор, маса и два стола, лист и химикалка, пощенски плик, фон и..

публикувано на 03.03.21 в 17:32

Ръчно рисуваните дрехи на твореца Нели Николова

Ръчно рисуваните дрехи са идея на твореца Нели Николова. С нейната страница „Усмивка в целофан“ , тя пресъздава красиви ръчно направени предмети, сред които и дрехи, които са много подходящ подарък за близките ни хора.  „Ръчно рисуваните дрехи са за хора, които искат да изразят своя собствен стил. Рисувам най-вече цветя, но мога да нарисувам..

публикувано на 03.03.21 в 16:22

Антония Гласкова: Хората търсят емоцията във фотографията

Фотографията за едни е хоби, за други - професия, но за всички, които се докосват до нея, е начин на себеизразяване. “Фотографията ми помага да се откъсна от ежедневието, от нашия свят. Завършила съм изобразително изкуство и съм рисувала страшно много”, разказва Антония Гласкова -   фотограф и графичен дизайнер. Като начин на изразяване..

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Асен Павлов: Днес имаме свободата да избираме как да празнуваме, какво и как да харесваме

Духът на Българи е жив. Доказва го и пандемията – колко сме жилави, как се справяме в трудната здравна и икономическа ситуация. Днешният празник не е само в знамената, патриотичните песни и стихове. Духът и завета на старите българи, с които се гордеем, се носят в сърцата ни . Това отбеляза в студиото на Радио София Асен Павлов - главeн..

публикувано на 03.03.21 в 15:53

Българска фондация създаде начално училище в Уганда

Фондация “Усмивка за Африка” продължава мисията си да помага на деца в Уганда да получат начално образование. На 1 март се състоя откриването на начално училище “Дуло” в град Зирубве, Уганда. Проектът е ръководен от Даниел Делибашев, основател на Фондация „Усмивка за Африка“, която се занимава с доброволческа дейност за деца и възрастни в Уганда..

публикувано на 03.03.21 в 15:40

Исторически парк отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март

Историческият парк , край Варна, отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март. “Събитията са един голям трамплин за българските творци, защото в условията на Covid-19 едни от най-пострадалите са именно творците. Започваме от 22, 23, 24 април 2021 г. със събитие, което е за автомобили, които са преобразени така, че да..

публикувано на 03.03.21 в 13:54
Росен Барчовски

Росен Барчовски: По-добре работим в некомфортна среда

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. В това издание: Допинг-скандалът в българското плуване; Мачът между ЦСКА и Лудогорец, завършил с победа на Лудогорец, катастрофата с Тайгър..

обновено на 03.03.21 в 13:43