Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" на 17

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната социална мрежа "Фейсбук" навършва 17 години. Изобретението на Марк Зукърбърг е планетарен феномен. Всеки трети жител на Земята е потребител на социалната мрежа. 

През 2004 г. "Фейсбук" се ражда като портал за свързване на студенти. Основната му идея е да позволи на хората да се свързват чрез мрежата на големи разстояния и да се намират помежду си през годините. Още в края на годината, обаче,. е регистриран първият милион потребители. През септември 2006 г. не само американски студенти могат да се регистрират в социалната мрежа, но и всички желаещи. През 2007 г. 23-годишният Марк Зукърбърг става най-младият милиардер в света. Сега състоянието му е около 100 милиарда долара.

През 2012 г. Фейсбук достигна милиард регистрирани потребители. През април същата година социалната мрежа купува "Инстаграм" за милиард долара. През есента на 2014 г. Фейсбук купува месинджъра "Уатсъп" за 22 милиарда долара, а през 2017 г. надскача друго важно ниво - 2 милиарда активни потребители. Сега има над 2,7 милиарда, но ръстът на активните потребители се забавя.

През 2014 г. експерти от университета в Принстън публикуват проучване, според което Фейсбук ще загуби 80% от своите потребители до 2017 г., сякаш след епидемия. Представители на социалната мрежа отговориха на учените, изчислявайки по същия начин, че до 2021 г. в университета в Принстън няма да останат студенти. Прогнозите остават неоправдани, докато Фейсбук продължава да бъде много атрактивна платформа.

През 2019 година бе наложена рекордна глоба на "Фейсбук" - 5 милиарда долара за нарушения на поверителността на личните данни, след като бе установено, че данните на 87 милиона потребители, предимно американци, са могли да попаднат във владение на „Кембридж Аналитика“. След това социалната мрежа направи промени в политиката за поверителност и позволи на потребителите да изтеглят цялата събрана информация за тях. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57

Делегати от 150 държави ще заседават 7 дни на IPCC 61 в София

На 27 юли (събота) в София ще се проведе едно от най-големите световни събития по проблемите на климата. Очаква се близо 500 делегати от 150 държави да пристигнат за участие в Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) 61 – eдин форум, който ще продължи до 2 август в Националния дворец на културата (НДК) под домакинството на..

публикувано на 25.07.24 в 12:50