Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Сава Димитров: Нов комплекс с музикална зала този път е възможен

Най-добре е местата да са 2000-2400, смята ректорът на Националната музикална академия

Проф. Сава Димитров
Снимка: НМА

Един нов комплекс с музикална зала би станал притегателен център за наши и чуждестранни артисти, би се превърнал в ново място за представяне на изкуство, за демонстрация на талантите.

Това коментира пред Радио София проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия. И  допълни, че и досега е имало подобни идеи, изпълнението няма да е лесно, но с личностите в инициативния и в обществения съвет, както и с ангажираността на институциите, такава зала е възможна.

„Говорим за голяма, красива и функционална сграда. Трябва да отдадем и дължимото на Столичната община за реализирането на проекта – тя трябва да предостави подходящ терен. В момента коментарите са по-скоро за това, какви трябва да бъдат заложените изисквания – обем, акустика, места, оформление на залата“, каза още проф. Димитров.
Според него оптималният брой места е от порядъка на 2000-2400.

"Надявам се да се подходи със същия професионализъм, както при изграждането на сегашното бижу зала „България“, допълни проф. Сава Димитров.

С него разговаря Лили Големинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Обявиха инициатива за нов комплекс с концертни зали и музикален музей

Инициатива за изграждането на нова национална концертна зала беше обявена на среща на президента Румен Радев с ръководителите на организациите-учредители и Обществения съвет. Не става въпрос просто за зала, която ще бъде ново духовно и културно..

публикувано на 03.02.21 в 13:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според..

публикувано на 10.05.24 в 15:16

Първа заплаха за Израел от САЩ

Кои са най-важните новини от седмицата от САЩ предаде Младен Петков от Вашингтон. Тази седмица за първи път американският президент Джо Байдън заплаши Израел, че може да спре военната помощ за страната в продължаващата седми месец война. Заплахата..

публикувано на 10.05.24 в 15:11
Румен Иванов

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо“, която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с..

публикувано на 10.05.24 в 14:55

Нови Ромео и Жулиета в Младежкия театър "Николай Бинев"

Теодор Ненов и Дара Димитрова ще влязат в ролите на Ромео и Жулиета в постановката на Анастасия Събева в Младежкия театър "Николай Бинев". Двамата ще направят своята премиера на 15.05.24 в компанията на Койна Русева, Августина-Калина Петкова, Боян..

публикувано на 10.05.24 в 14:55
Снимки: dyulgerov.blogspot.com

Ангел Дюлгеров пуска втори самостоятелен албум на 21 май

В парчето известният композитор и аранжор е записал вокали, китари, цигулка, пиано, бас. "Когато работя с други изпълнители, няма как да не се съобразя с техните изисквания, история и стил. В авторския ми албум, нещата са много по-искрени ,..

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Предстои финалът на Тийноватор 6

На 18.05 2024 г. ще се проведе финала на Тийноватор 6. Менторската програма стартира през учебната 2018-2019 г. в България, като в първия сезон участие вземат 50 ученици от четири училища в София. С повече от десет пъти нараства броя на..

публикувано на 10.05.24 в 13:22
Марио Русинов и Жоро Пенчев

Евроизборите ще определят духа на времето и посоката на развитие на Стария континент

В началото на кампанията за изборите 2 в 1 на 9 юни в студиото на БНР-Радио София гостуват Марио Русинов и Жоро Пенчев от  "Обединение за честни избори"  (ОЧИ). Организацията е инициирана и създадена от организации като Фондация "Общество.бг" и..

публикувано на 10.05.24 в 12:34