Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Весислава Антонова: Дигитализацията и финансирането са теми №1 за обществените медии

Ще бъде грешка, ако БНР и БНТ се откажат от рекламите си, смята медийният експерт

Весислава Антонова
Снимка: Личен архив

Най-важните, най-горещите теми за обществените медии и за радиостанциите в Европа са свързани с тяхната дигитална трансформация и начина им на финансиране, коментира в ефира на Радио София Весислава Антонова - журналист и медиен анализатор.

Освен неизбежното развитие на технологиите, за дигиталната трансформация допълнителен натиск оказва и настоящата Covid пандемия.

Интернет гигантите, социалните мрежи и увеличеният избор на канали неминуемо се отразяват на съдържателните формати.

Тази трансформация е шанс за предефиниране ролята на обществените медии. Тя предоставя нови платформи, нови аудитории. Това позволява достъп на всички възрастови групи до информацията и посланията. Знаем, че вече 70% от информацията се получава през мобилните устройства, допълни Весислава Антонова.

Забавянето на цифровизацията означава загърбване на важната част от по-младата аудитория.

Предстои формулирането на нови текстове в Закона за радиото и телевизията, изтъкна още медийният анализатор. Така ще трябва да се определи кой е ефективният, устойчив и независим модел на финансиране на обществените медии.

„За съжаление все повече страни в Централна и Източна Европа преминават от директно събиране на такси от гражданите (както е при Би Би Си например) към финансиране от бюджета (така направи наскоро Румъния). На пръв поглед това финансиране изглежда стабилно и по-лесно, но практиката показва, че такива медии се сблъскват с редица проблеми. Постепенно се намалява бюджетът на съответните медии. Възможно е част от хората, работещи там, да бъдат причислени към системата на държавните чиновници (Косово).

Този модел на финансиране позволява по-лесен политически натиск. Така се подлага на изпитание независимостта на медията и на свободното слово., подчерта Весислава Антонова.

В Европа най-разпространен е смесеният модел на финансиране.

За България още не се знае какво ще се прецени от Министерството на финансите, но едва ли ще се въведат такси от гражданите.

Според експерта, ще бъде грешка БНР и БНТ да се откажат от рекламните си приходи, защото така ще се прекъсне връзката с пазара и ги кара да бъдат по-конкурентни, въпреки обществените си функции.

Радиопазарът в България е твърде интересен. Около 80% от над 280 радиостанции, според регистъра на СЕМ, са музикални. Това дава на БНР поле за политематични предавания в програмата си, както и предимството да бъде лидер в качествената и проверена информация, отбеляза Антонова.

С нея разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Детското лято през август е приятно и забавно в Столичната библиотека

Кампания от разнообразни инициативи в Детския център (ДЦ) и в Американския център (АЦ) на Столичната библиотека предстои през месец август. Заниманията, предназначени за деца от 5 до 15 години е под названието „Детско лято в Столичната библиотека“ , а програмата от 2 до 31 август е е наситена с различни събития всеки ден. Сред..

публикувано на 29.07.21 в 18:56

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България. Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни..

публикувано на 29.07.21 в 18:22

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07