Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Байков - един човек, много гласове

Петър Байков
Снимка: личен архив
Човекът- глас. Така бе представен Петър Байков, за слушателите на "Късното шоу" по Радио София. Ако проследите цялото интервю, сами ще се уверите в колко различни образи влиза дубльорът и в колко различни гласови нюанси оживява всеки герой.

Какъв е бил Петър Байков като малък и какъв е искал да стане?

"Петър Байков много обичаше, освен да си играе навън, като всички деца, да рисува като всички деца, той много обичаше да гледа приказки, приказни филми, да ги рисува, да ги играе, въобще да направи всичко, което едно дете може да направи, за да стане част от тези филми. И това още в ранната ми възраст, ме отличаваше от връстниците ми, може би. "

Въпросът кои са били любимите филми в детството му не го затрудни и мигом отличи няколко:

"Най-любимите ми филми бяха за Снежанка, за Красавицата и звяра, всички анимационни филми, които едно цяло поколение сме израснали с тях. Не само едно поколение, много поколения."

Младият талант допълни още, че е имал щастието да израсне в семейство, което винаги е поощрявало това което му харесва.

Учил е в Търговска гимназия, което, както сам отбелязва, няма нищо общо с филмите:

„Получих едно невероятно образование, счетоводство, учебни фирми, всичко което се сетите от тези неща са минали през мен. Дори имахме и креативни задачи да правим продуктови каталози, какво ли не…И там също се чувствах много добре!“ В себе си той открива предприемачески дух, вероятно заради голямата си страст да създава разнообразни проекти.

„Където и да бъда поставен, в мен се появява едно вдъхновение да направя най-доброто.“

Разказва, че винаги е знаел, че ще стане актьор. Още като дете, се явява на кастинг за озвучаване и бързо влиза в звукозаписното студио. И изглежда няма никакво намерение скоро да излиза от него. Дори напротив! Днес той развива уменията си от уюта на своето собствено студио, където създава дублажите на едни от най-гледаните филми, а след това ги качва в каналите си в социалните мрежи.

На въпроса, дали е имал съмнения, че за него това е правилният път, без колебания заявява, че всеки човек минава през съмнения, но в крайна сметка, за него е било и остава ясно, че решението му е правилно. Петър Байков, оказва се, обича предизвикателствата и не се спира пред трудности:

"Ако нещо не ми е трудно и не ми коства много усилия, значи не съмна правилното място.“

Пред слушателите на Радио София Байков сподели, че се надява един ден да може да предаде своя опит и познания на хората които се интересуват, макар в момента да не намира себе си за готов да обучава.. . И все пак завършва темата с "Но пък, защо не?"

За своите превъплъщения говори с голяма страст и сякаш наистина влиза в душите на героите, които озвучава-"Когато опозная героите, те са вътре в мен….

"Проявявам емпатия към всяко нещо, дори това, което ще видя за първи път, влизам в обувките му. Независимо дали играеш лудата вещица, или най-добрият човек на света, ти трябва да ги приемеш на сто процента, да влезеш в психиката им“ .

Чуйте в интервюто на Диана Костова - Георгиева някои от различните образи и роли, в които с лекота влиза актьорът Петър Байков, както и какво можем да очакваме от него тази година.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22