Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 8 септември в СГХГ

Изложба на номинираните български художници за наградата БАЗА

Победителят тази година е Цветомира Борисова
Снимка: ИСИ

Софийската градска художествена галерия, Институтът за съвременно изкуство – София (ИСИ), Фондация “Едмонд Демирджиян“, Фондация “Лъчезар Цоцорков“ в партньорство с: Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа Награди за млади художници представят изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2024, която бе открита преди дни и ще продължи до 8 септември в СГХГ.

Наградата за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс по инициатива на Вацлав Хавел. Днес тя съществува в 12 държави от Централна и Източна Европа, обединени в Международна мрежа за награди за млади художници YVAA.

Наградата се състои от двумесечен творчески престой в Residency Unlimited, Ню Йорк, както и от самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София. Спонсор на наградения е Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.

В България Наградата БАЗА е основана през 2008 г. по инициатива на Мария Василева и се организира от ИСИ – София, и Фондация "Едмонд Демирджиян". От 2021 г. Фондация "Лъчезар Цоцорков“ подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им.

В конкурса могат да участват художници до 35 г. Жури с 2-годишен мандат номинира между 4 и 8 участници. Изложбата на избраните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. 

Тази година това е Цветомира Борисова, която спечели със своята инсталация "Потящите се"

Повече за 17-ото издание на Наградата БАЗА у нас,  разказа пред БНР-Радио София, Марина Славова – куратор на изложбата.

"Всъщност, това е може би най-важната и значима награда за младите ни художници, тя е дългоочаквана и посещаемостта на тази изложба е доста висока. БАЗА дава възможност на нашите млади художници да излязат на международната сцена, да установят дълготрайни контакти, да се запознаят със специалисти в сферата на съвременното изкуство – куратори, изкуствоведи, колеги от други страни, това е възможно, защото БАЗА е част от една глобална международна мрежа, зад която стоят много важни институции, организации и фондации", посочи Славова.

Марина Славова

Младите художници, които се занимават с най-различни техники на съвременното изкуство, могат да представят рисунка, живопис, скулптура, видео инсталация. Кандидатстват със своите портфолиа, които биват преглеждани от журито.

Сред номинираните художници липсва конкуренция, смята Марина Славова:

"Те много повече са готови да си помагат един на друг, винаги се образува колектив по време на реденето на изложбата. Хубавото е, че самата номинация за наградата БАЗА е едно признание за досегашните постижения на младите художници и мисля, че те се отнасят с уважение един към друг. В последните години обменът между тези 12 държави, които са част от Международната мрежа, е толкова голям, че трудно би могло да се каже, че нашата сцена драстично се отличава от другите."

Членове на журито тази година бяха: кураторът Васил Владимиров, Димитър Божков – философ и преподавател в Софийския университет, Мария Налбантова – член на ИСИ и самата тя носител на наградата БАЗА, Мария Цонева – изкуствовед и критик, представител на Културния център към Софийския университет и специален гост - американката Ализа Еделман, историк на изкуството, куратор от Ню Йорк.

"Всяка година се стремим да има поне един член на журито от Америка, за да може да подпомогнем още от момента на награждаването връзката между победителя и регионалната сцена в Ню Йорк. Когато някой отиде на непознато място, е добре да има поне един куратор, който го е номинирал и е запознат с портфолиото му", обясни Марина Славова.

Чуйте още от разговора на Христина Иванова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41

Людмил Кърджилов: Затоплянето не е опасно, зеленият преход не бива да води до обедняване

След юни и юли, гореща вълна с температури до над 35 градуса ще има в София и през август . Нормално е, все пак е лято.  Горещините водят до дискомфорт , опасно е човек да се излага дълго на горещите слънчеви лъчи – особено за малки деца, възрастни и хронично болни, но е спорно дали глобалното затопляне като цяло води до по-големи проблеми за..

публикувано на 26.07.24 в 12:59

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил..

публикувано на 26.07.24 в 11:06