Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо родители и учители настояват дистанционното обучение да продължи

Снимка: архив

Присъственото обучение, което от днес се възстанови и за учениците от V до ХІІ клас, раздели родителите и обществото.

Родителски и учителски групи и организации изпратиха изпратиха отворено писмо срещу разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса, включително и връщането на присъствените учебни занимания.

Не е разумно учениците да се върнат в клас при сегашните данни за Covid-19 в България, заяви пред Радио София Лилия Стоянова от групата „Учители за безопасно образование“.

„Притесненията са описани в писмото, но те са продиктувани главно от новия т.нар. британски щам. Решенията трябва да се вземат на базата на факти, а данните за последните 14 дни сочат повече заразени и повече настанени в интензивни отделения.“

Учителите са склонни да се прилагат антигенни тестове в училище, но повечето родители са се обявили против, припомни Стоянова.

„Година след завладяването на света от пандемията, се учудвам, че още се дискутира дали училищата са огнища, където се разпространява коронавирусът. Наложително е училищата да продължат дистанционната форма на обучение“, смята и Цветина Петрова от „Родители за безопасно образование“.

По думите й в България онлайн обучението е качествено. А за да говорим за социализация, трябва преди всичко хората да са здрави. В ерата на технологиите общуването може да се извършва и по друг начин и не бива да се спекулира.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с Лилия Стоянова и Цветина Петрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Антонина Кенова: Мерките в училище да се затягат при пик на заразените, не сега

Няма среда, която да е 100% защитена от разпространение на коронавирус. Просто трябва да се минимизират рисковете, доколкото е възможно. Това се отнася и за училищата. Това изтъкна пред Радио София Антонина Кенова - от инициативата „За..

публикувано на 15.02.21 в 15:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво..

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми...

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен..

публикувано на 25.04.24 в 18:12