Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Академия за визионери" подкрепя проекти на младежко доброволчество

„Академия за визионери“ е инициатива на Столичната община, привлякла утвърдени експерти в 5 направления, които ще подпомагат млади хора от 15 до 29 години, живеещи в София, в разгръщането на визионерските си планове, а Общината ще финансира най-добрите идеи.

“Това е едно продължение на инициативи, които през последните години от дирекция “Спорт и младежки дейности” на Столичната община реализирахме, подкрепяйки проекти на младежко доброволчество.

Този път решихме кандидатстването на младите хора да не става чрез институционална подкрепа, т.е. да са представители на училище, НПО, а да са индивидуални, търсещи и провокирани личности, обичащи града си и желаещи да променят средата, условията в него”, казва Ирена Димитрова - директор на дирекция “Спорт и младежки дейности” в Столичната община.

Освен мотиватори, менторите в различните групи са и вдъхновители на инициативите.
В направление “Архитектура и градска среда” ментори са арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова. Двамата са емблематични с визионерското си отношение към градската среда. 

В “Спорт и здраве”, мотиватори ще са един от основоположниците на социалната подкрепа (създател на “Отборът на надеждата”) Виктор Кирков и олимпийската ни шампионка Тереза Маринова.

В направление “Изкуство, култура, образование и наука” мотиваториса Светлана Ломева, Любов Костова. 
В направление “Гражданско и здравно образование и медийна грамотност” вдъхновители са Яна Пеловска, д-р Радосвета Стаменкова.

В направление “Подкрепа на хора в неравностойно положение, рискови групи, животни в риск” мотиватори са Юлия Георгиева, Дора Радева от фондация „Четири лапи“.

Във връзка с отбелязването на 200 години от рождението на Георги С. Раковски и 100 г. от смъртта на Иван Вазов през 2021 г., Академията ще подкрепи и проектни концепции, обвързани с годишнините.

Чуйте още в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с правилните хора и да започнем да правим музика, обаче си струваше чакането”, разказва той Те са: Филип..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще видим Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев-Геро и..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година. Техническият паспорт представлява документ, в който се съдържа информация за годината и вид на..

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се представя динамичното всекидневие на млади професионалисти, разказа самата Олга в студиото на Радио..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52