Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елена Вучкова, детски ендокринолог:

Случва се децата да инициират по-здравословно хранене в семейството

Прекомерното хранене и ниската двигателна активност е основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването при децата. Това е фактор при всички развити страни. В това отношение отговорност има и моделът на хранене в семейството. Добре е да се избягват висококалорийните храни, с мазнини и въглехидрати.

Това обясни пред Радио София детският ендокринолог д-р Елена Вучкова.

Изследване, в която тя е участвала, е показало, че „закръгляне“ при подрастващите се забелязва преди и след пубертета.

У нас близо 30% от децата са с наднормено тегло.

Д-р Вучкова отбеляза, че има семейства, при които се променя моделът на хранене в положителна посока и за това често мотивиращ фактор е именно детето.

Определянето дали теглото и в норма или не, се определя от т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ). Когато този показател надвиши 30, говорим за затлъстяване.

Алгоритъмът за изчисляване на ИТМ според килограмите, ръста и годините е валиден по-скоро за възрастните, при които ръстът вече не е променлива величина. При децата е добре да се вземе предвид обиколката на талията.

Чуйте разговора с д-р Елена Вучкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Борисов

Теодор Борисов: Съединението е резултат на общественото мнение, не толкова на действията на политическата класа

Не смятам, че празничният календар е музикална класация. Не бива да се степенуват българските исторически събития и постижения в зависимост от политическата конюнктура. Шести септември е сред безспорните и важни исторически дати. Това коментира пред БНР-Радио София историкът Теодор Борисов: "Днес може да е странно, че част от България..

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Две много артистични дами - Яна Спиридонова и Елина Спасова

РЦСИ "Топлоцентрала" откри своя нов сезон с много нови родни и международни продукции.

"Започваме сезона много силно, всеки ден се случват много и интересни неща", увери ни Елина Спасова при гостуването си в предаването "Добър вечер, София". "Предстои едно много добро представление "Прима фаче" с Елена Телбиш, което ще се състои на 8 септември от 19:30, което е една от най-успешните ни продукции от миналия сезон. Ппродължава..

публикувано на 06.09.24 в 16:51
Снимка: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Купуването на дрехи замества емоционални или практични нужди

Според проучвания, производството на облекло е вторият по големина индустриален замърсител. Всяка материя има своя въглероден отпечатък върху климата в резултат на добив, енергия за производство, транспортиране, отпадъци . Данните сочат, че се очаква емисиите на парникови газове от производството и търговията с дрехи да се увеличат с 50% до..

публикувано на 06.09.24 в 16:40

Военноисторическият музей обнови визия и съдържание на експозициите си

След като обнови експозиции и зали, Националният военноисторически музей (НВИМ) днес беше посетен от много хора с интерес към историята, както и цели семейства с деца, съобщи пред БНР-Радио София Славея Сурчева, директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Сред експонатите е и знамето с надпис "Съединение или смърт", свързано с..

публикувано на 06.09.24 в 16:14

Ще се проведе трето издание на "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти"

За трета поредна година фондация "Джазтет" организира работилниците "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти". В тях ще се включат изпълнители на възраст  между 10-30 години, които са изкушени от импровизаторското изкуство и владеят инструмент или пеят.  Ателиетата ще бъдат водени от Венцислав Благоев - духови инструменти, Атанас..

публикувано на 06.09.24 в 15:28
Полковник Владимир Миленски

Полк. Владимир Миленски: Това, което трябва да направим е да си вземем поуки от историята

В днешния празничен ден, когато говорим за обединението, за съединението, което прави силата, естествено обръщаме поглед към темата за отбраната на нашата родина, към българската армия, предизвикателствата днес и смисъла от военната служба, повод за разговор в предаването "Радиокафе" с В ладимир Миленски – полковник от резерва и член на..

публикувано на 06.09.24 в 14:43
Емил Джасим - учител, историк и анализатор

Историкът Емил Джасим за Съединението и за българския дух, който издига свободата над хляба

Емил Джасим е учител по история, образователен експерт и анализатор на процесите в Близкия Изток. Създател е на ученическата платформа за тийнейджърски каузи "Репортийн". Участник е в множество проекти, свързани с квалификацията на учителите и въвеждането на иновативни образователни методи. Автор е в редица интернет и печатни издания, сред които..

публикувано на 06.09.24 в 12:45