Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс и Рая Кръстеви: Запознахме се като в дигитална приказка, обичаме да четем, и то заедно

| обновено на 17.02.21 в 18:21
Снимка: Bopsbox

Джордж Оруел е написал: "Обичаш ли някого, ти просто го обичаш, и нямаш ли какво друго да му дадеш, пак му даваш обич". Но те имат и какво още да си дадат и това е книгата, между чиито страници се отвеждат на вълнуващо приключение. В четенето е тяхната първа среща и тяхното влюбване един в друг и в словото. Те са "Четат ли двама", а любовта четат във и между редовете. 

"То влюбването в книгите беше преди да се срещнем и влюбим един в друг и всъщност това ни събра. В интернет се запознахме, като в съвременна дигитална приказка, в един форум за книги. Запознанството ни е доста оксиморонно, защото това, което обичаме да четем са коренно различни заглавия, но все пак противоположностите се привличат", казват Алекс и Рая Кръстеви пред Радио София.

Срещат ги книгите, но онлайн, затова наричат своята история класическа съвременна дигитална приказка. Техните първи крачки един към друг са между страниците на книгите и са взаимни, но казват, че когато двама човека имат какво да си кажат и да си дадат един на друг, няма значение кой ще направи първата крачка.

"Важното е да се срещнат по средата. Достатъчно е да има интерес, да го покажеш, дали пръв ще е мъжът или жената, няма значение, важното е да намериш наистина човека, с който си заслужава да направиш тази стъпка."

И от няколко стъпки един към друг и един до друг, и с много разлистени страници, Алекс и Рая решават да създадат бууктюб канал - "Четат ли двама", част от платформата You Tube, където хората споделят какво са прочели, защо им харесва, кои са любимите им заглавия, как изглежда тяхната библиотека. А любовта към четенето - казват - се изгражда най-вече с личния пример.

"Ние като семейство и като четящи хора се стараем да показваме различните аспекти. Няма универсална рецепта. Нещо, което четох наскоро е, че най-важният урок, който можеш да дадеш на детето си, е да бъдеш там за него. Започваш оттам, откъдето детето би се заинтересувало, и оттам да разширяваш кръгозора му."

Февруари е месецът на любовта, а в "Четат ли двама" винаги имат интересни предложения за заглавията, които те са прочели и между чиито страници са открили любовта и преоткрили себе си.

„Малкият принц“, защото историята на Екзюпери учи на толкова много и на много любов, „Гордост и предразсъдъци“ е задължително заглавие в месеца на любовта, едно красиво издание озаглавено „Любов“, с поезия и илюстрации, поезията на Ралица Генчева също е толкова актуално и красиво звучаща. Пожелаваме на хората да се обичат и да правят добрини едни към други всеки ден, не само на празници."

С Алекс и Рая Кръстеви ни среща Ангелина Грозева. Чуйте.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще продължава да вали в планините, облачността остава значителна

Днес облачността ще е предимно значителна. В сутрешните часове валежи все още ще има в Източна България, но бързо ще спрат, съобщиха от НИМХ. Около и след обяд на много места в югозападната половина от страната отново ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен северозападен вятър. С него..

публикувано на 18.04.24 в 07:35
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20