Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50% от хората с лек Covid-19 имат симптоми 6 месеца след болестта

Снимка: БТА
Почти половината от хората с лека или средна зараза с Covid-19, все още имат симптоми шест месеца по-късно. Това показва ново проучване, публикувано от израелски изследователи.

Изследването, което трябва да бъде публикувано този месец в "Journal of Clinical Microbiology and Infection", е проведено сред 103 души на възраст над 18 години, които са били заразени с коронавирус, за период от шест месеца между април и октомври 2020 г. Хората са имали лека до умерена степен на симптоми, което означава, че макар да не са били асимптоматични, те не са били хоспитализирани с по-тежък случай на заболяването. 

Участниците са били интервюирани до четири пъти по време на проучването.

„Много е страшно, че след шест месеца младите хора, които са били здрави и са се чувствали добре преди коронавируса, все още имат симптоми“, казва д-р Сара Израел от Университетския медицински център „Хадаса“, съавтор на доклада.

На шест месеца 46% от пациентите са имали поне един непремахнат симптом, най-често умора (22%), промени в обонянието и вкуса (15%) или затруднено дишане (8%). Проучването показва, че 44% от хората са имали главоболие, 41% треска, 39% мускулни болки и 38% суха кашлица като при първия си симптом на Covid-19, обикновено около втория ден от началото на заболяването. Но много от тези симптоми си отиват относително бързо. За разлика от тях, промяната на миризмата и вкуса, които обикновено се появяват около четвъртия ден след началото на заболяването, са сред най-продължителните.

Общо 14 симптома са включени в окончателния анализ, 12 от които са изброени като симптоми на Covid-19 от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от декември 2020 г. Те включват промяна на вкуса, промяна на миризмата, повишена температура, суха кашлица, влажна кашлица, мускулни болки, главоболие, хрема, възпалено гърло, диария, затруднено дишане, повръщане и гадене. В допълнение, повече от половината участници (53%) се оплакват от загуба на апетит. Според д-р Израел други симптоми, споменати от някои от пациентите, включват загуба на паметта, загуба на коса и депресия.

Както е отбелязано, по отношение на основните медицински състояния, повечето от пациентите обикновено са били здрави, преди да се заразят с вируса. Двама от тях са имали високо кръвно налягане, шест са имали респираторно заболяване, двама сърдечни заболявания, а 16 са били клинично затлъстели.

Д-р Израел заяви, че се надява, информацията в доклада да позволи на лекарите да разберат по-добре дългосрочните здравни усложнения от Covid-19. Тя също се надява, че това ще послужи за насърчаване на младите хора да се ваксинират.

„Мисля, че сега хората знаят, че това не е обикновен вирус“, каза тя. „Дори и да не се разболеете, вирусът може да ви засяга месеци след това. Рискът от странични ефекти от ваксината е малък в сравнение със симптомите на вируса".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх.Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към прфесията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център на..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20