Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири късометражни анимации разказват за ромите в страната

Снимка: Фабрика “Автономия”

Четири късометражни анимационни филма от поредицата “Ромски истории” представят от Фабрика “Автономия”. „Цялата продукция - режисура анимация, музика, всичко е направено от ромски артисти, които разказват автентични ромски фолклорни истории“, казва Дари, която е сред организаторите на събитието.

Една от многото истории, с които ни запознават, е тази на Магда Сечи – ромска унгарска художничка, която е израснала в институционален дом за деца сирачета. След споделените истории следва и дискусия, в която зрителите могат да попитат хора от ромски произход за техните традиции и култура.

Друга участничка - Пепа, обяснява, че никога не се е срамувала от своя произход и не го е крила. „Ние сме младите хора, които трябва да покажем кои сме всъщност и за какво се борим, колко от нещата които чуваме ни интересуват и колко можем да променим за нашата общност“.

Тя разказва и за изкуствата, свързани с ромските празници. „Ние сме много добри музиканти, танцьори, текстописци, поети. Имаме много спортисти с доста добри отличия, както и много имена, с които можем да се похвалим“, допълва Пепа.

Според нея уважението към по-възрастните и зачитането на традициите е това, което съхранява ромската общност. По думите ѝ отношението към “по-тъмнокожите” все още е свързано с предразсъдъци, но е обнадеждена, тъй като “според изследване направено наскоро, ромското население е започнало да повишава образованието си, шест пъти се е увеличил и броят на висшистите”.

Чуйте целия разговор на Александра Илиева и Мария Бояджиева с Дари от Фабрика Автономия и Пепа - жена от ромски произход, в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд хоризонта" - търсения в полето на геометричната абстракция

"Отвъд хоризонта" е изложбата, която можете да разгледате до 9 март в галерия “Доза” . Експозицията поставя на фокус работата на няколко автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Това са Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.  Творческите им търсения в..

публикувано на 02.03.21 в 19:39

Гледаме филми от „Великолепната женска седморка“ в 6-те дни след 8 март

Веднага след Деня на жената ще започне филмова седмица, наречена „Великолепната женска седморка“ , съобщиха от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Сдружение „Маргиналия“. Кинопрограмата предвижда онлайн прожекции от 9 до 14 март, всеки ден от 18:00 до 19:00 ч., последвани от дискусии с авторите, съобщиха организаторите...

публикувано на 02.03.21 в 18:32

В район "Възраждане" посрещнаха Баба Марта с видеоматериал на НИМ

По традиция район "Възраждане", съвместно с МКБППМН, отбелязват празникът на Баба Марта с деца от района и деца в риск, с празник под надслов "Баба Марта бързала, мартеници вързала". Децата се запознават с традицията и символите на празника, саморъчно изработват мартенички, които се закичват на Дървото на Баба Марта пред районната администрация на..

публикувано на 02.03.21 в 18:15
Велики Преслав

И във Велики Преслав отлагат възстановките за 3 март

В навечерието на 3 март на много места отлагат ежегодните чествания и възстановки в страната. Covid-19 се отрази и на формата на честванията, като много от празненствата и концертите минават онлайн. Освен това поради пандемията, голяма част от организациите, които осъществяват възстановки, не успяват да оцелеят поради финансовата криза, а по-голямата..

публикувано на 02.03.21 в 17:44

В Пловдив организират "Поход на свободата" за 3 март

"Поход на свободата" организират в Пловдив, въпреки пандемията. За десета поредна година членовете на  комитет "Родолюбие" и Община Пловдив организират "Поход на свободата". Това е символично изкачване на връх Бунарджика. Шествието ще бъде водено със знамена, които са копие на знамената, участвали в боевете за Шипка и в Руско-турската война...

публикувано на 02.03.21 в 17:02
д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве” .  В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия,..

публикувано на 02.03.21 в 16:04

#Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми

От Български център за нестопанско право са се заели с амбициозната задача да събере най-иновативните и впечатляващи предложения на младите хора у нас за подобряване на средата, в която живеем. #Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми в държавата. “Очакваме в конкурса да се включат младежи между 16 и 24..

публикувано на 02.03.21 в 14:25