Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пчеларите искат своя борса и да не са в сектор „Животновъдство“

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пчеларите протестират за своя борса и да не са в сектор „Животновъдство“. Причините за протеста са комплексни и са продиктувани от една поредица от действия на Министерство на земеделието и храните и лично на министър Десислава Танева.

Проблемите в бранша се трупат от поне 1-2 години, но ескалираха с промените в Закона за пчеларството, казва Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му няма подкрепа от страна на държавата към бранша, а той е с висока значимост за земеделието. Според Сребрин Илиев и министърът на околната среда и водите също неглижира проблемите в сектора.

“В крайна сметка, в пчелите е основата за запазване на биоразнообразието”, казва той.Министерство на екология по регламент отговаря за борбата с пестицидите и не може да оставят с лека ръка само министърът на земеделието да се бори за запазване на пчелите.
Освен това, според Сребрин Илиев е безумен фактът, че в природните паркове не се допуска наличие на пчелни семейства, а за това отговаря МОСВ.

Той е категоричен, че в страната липсва ефикасен контрол на пръскането с пестициди, което води до измирането на много пчелни семейства.

Пчеларите настояват и за по-ефективен контрол, който да се възложи на местната власт, защото хората по места са запознати в детайли с проблемите и могат заедно с пчеларите да ги решат. Например, ако се поставят GPS устройства на машините за пръскане или да се използват високи технологии, като дронове за контрол на пръскането с пестициди.

“Пчеларският сектор все още е в изолация. Той е единственият неподкрепен сектор сред субсидирането и подпомагането на животновъдите. Част от проблема се дължи на факта, че пчелите не са стандартни животни като другите домашни животни. Не може подпомагането да бъде разпределено на площ, както е при земеделските производители”, допълва пчеларят Георги Стефанов от WWF.      

В крайна сметка с бурното развитие на земеделския сектор се появиха проблеми като този с химическите третирания и смъртността при пчелите, допълва той. Отделно от това са фактор и климатичните промени.

WWF работи интензивно върху това да бъде призната ролята на опрашителите - дивите и домашни пчели, защото без тях ще страдат както земеделските производители така и всички консуматори на храни.  

Чуйте повече в разговора на ива Дойчинова и Георги Карамфилов.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12