Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Публиката ще види последната роля на актрисата Виолета Гиндева

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace, който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева.

Кинопроектът, по сценарий на Петър Вълчев и режисура на творческия колектив Петър Вълчев, Невелин Вълчев и Пенка Болди, е номиниран в категорията за най-добър български късометражен филм от журито на двата фестивала.

Филмът поставя светлина върху темата за смъртта, последните дни на човек тук на Земята и преживяванията му в тези последни мигове, и красотата на смъртта. За сценария Петър Вълчев се вдъхновява след като губи собствената си баба.

"Това е една сюрреалистична дама, която разкрива вътрешния свят на главната героиня Дора. Един ден, в който си правим равносметка за вътрешния свят. Този филм разказва за линията, в която се събират живота, смъртта и любовта. Филмът е много динамичен. Казах си, че трябва да направя нещо малко, което да разказва много. За една вечер успях да го напиша", казва Петър Вълчев.

"Аз си спомням деня, в който разбрах, че Виолета (Виолета Гиндева) е починала, получих съобщение "Моите съболезнования", бях убеден, че става въпрос за Виолета и тръпки ме побиха. Тя беше леко объркана, може би знаеше какво й предстои, но не беше притеснена, тя беше много спокоен човек. Тя знаеше как да танцува с живота. Тя знаеше как да бъде партньор. Очите й са толкова силни, живи, като на едно момиче, което не спира да играе.

Виолета по време на снимките беше много съсредоточена в ролята по време на снимките, но наистина имаше една по- специална енергия, може би наистина тя е усещала този приближаващ момент. Аз предпочитам да не говоря за нея в минало време, защото вярвам, че тя продължава да съществува, ето вчера я гледах на екрана. Благодарен съм, че Виолета Гиндева сподели последното си пътуване в творческия си път с моя екип", обяснява той.

Петър вярва, че е важно темата за смъртта да не бъде табу в нашето общество, и че колкото повече се говори за неизбежния край, толкова по-подготвени ще бъдем за живота.

"Като влезеш в цикъла на творчество не се замисляш, чувстваш, действаш, разбираш какво се е случило. Смъртта е единственото сигурно нещо в живота ни, но сякаш забравяме за смъртта и живеем, сякаш ще сме вечно на тази земя, не се замисляме за смъртта. Много бих се радвал, ако поне малко филма ни даде възможност на хората да се замислят за смъртта и да осъзнаят смъртта като процес, да я осмислят, защото това е една голяма обществена тайна".

Петър Вълчанов мечтае киното в България да бъде автентично, близко до хората и проблемите им. Според него това е ключът към успеха на киното, защото там неговият език е най-силен за зрителите.

Още за филма "Лека нощ, Лили", за киното и предизвикателствата пред него днес чуйте в разговора на Ангелина Грозева с режисьора Петър Вълчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12